Vejskilte i Dragør

Når gæster besøger den ældre bydel kigger de ofte på de af til lidt pudsige gadenavne. Selve vejnavnene kan der fortælles meget spændende om

Enten det er de gadenavne, som Chr. Nicolaisen på opfordring konstruerede omkring 1931 eller det er gadenavne fra før den tid.

En ting er gadenavnet, men hvad med skiltene? I det ældre Dragør er skiltene næsten ens, men kigger man lidt rundt finder man forskellige typer vejskilte.

Skilte fra Gl. Store Magleby kommune og et enkelt fra Gl. Dragør kommune. Sidstnævnte er eneste vej i hele kommunen, hvor man har både lige og ulige husnumre på samme vejside. (Fotos: Dines Bogø).

I Store Magleby kommune ændrede man ikke skiltene med mindre de trængte til udskiftning. Flere steder virker det som om, at man indførte et nyt skiltedesign, når et område blev udstykket.

Store Magleby standard. (Foto: Dines Bogø).

Som med meget andet. Havde Dragør kommune noget, så skulle Store Magleby kommune bestemt ikke have det samme. (Dragør og Store Magleby kommuner blev sammenlagt pr. 1. april 1974 samtidig med, at postdistrikt “2792 Store Magleby” forsvandt).

Ældre Dragør standard. (Fotos: Dines Bogø).

Poul Abrahamsen

I 1979 skrev arkitekt Poul Abrahamsen (1921-2004) om gadeskilte i bogen: Historiske Huse i Dragør. Han skrev om overvejelser man bør gøre, når man vælger et gadeskilt. Gadenavn skal kunne læses fra en skrå vinkel. Skriften må ikke være for tynd eller for tyk.

Nyere Dragør standard. Vejskilt med byvåben slog ikke an. (Fotos: Dines Bogø).

Han skriver videre, at normalt vælger man hvid skrift og ofte på blå baggrund. I Dragør vil en blå baggrund på en gul mur virke forkert. Så valget faldt på en grøn baggrund.

Om skrifttypen skriver han, kommuner ofte har valgt ”slank stenskrift”. Til Dragør valgte man skrifttypen ”Plantin” og til den ældre bydel kunne man pryde skiltene med en dekorativ ramme.

Lidt ældre Dragørtype. (Foto: Dines Bogø).

De mange skiltetyper

Dragør kommune har valgt ikke, at udskifte samtlige skilte til den nye standard.

Fra den østlige del af gl. Dragør kommune og fra Strøby vest for Store Magleby landsby. (Fotos: Dines Bogø).
 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?