Dragørs ekstraregning: 1000 kroner pr. borger

Social- og Indenrigsministeriet offentliggjorde fredag eftermiddag de tilhørende kommunetal til regeringens udspil til ny udligningsreform for kommunerne. For Dragør Kommunes vedkommende er der tale om en ekstraregning på små 1000 kroner pr. indbygger – eller en stigning på godt 13 millioner kroner, oplyser Dragør Kommune i en pressemeddelse.

Luftfoto over Dragør med kyststrækning og strandenge
Helt nøjagtigt er det 13.368.000 kroner regeringens udspil til en ny udligningsreform vil kradse ind hos Dragørs borgere. Det svarer til 937 kroner pr. indbygger. Foto: Dragør Kommune

Torsdag den 30. januar 2020, fremlagde regeringen et udspil til en ny udligningsreform. Dragør blev nævnt som én blandt fem kommuner, som til sammen skal betale 600 mio. kr. mere til andre kommuner, end de gør i forvejen.

”Det er vigtigt at forstå, at vi i Dragør gerne bidrager til et balanceret Danmark, men det gør Dragørs borgere også så rigeligt i forvejen. Beløbet er bare steget og steget gennem årene. Det er ikke rimeligt,” siger Dragørs borgmester Eik Dahl Bidstrup i pressemeddelsen.

Åbenlyse problemer

Set fra Dragør Kommunes perspektiv er der nogle åbenlyse problemer med regeringens udspil. For det første forudsættes det, at der er mulighed for vækst:

”Dragør har ikke de muligheder for vækst. Vi er en bosætter-kommune og har ikke erhvervsjord til rådighed. Vores placering på landkortet, de EU-restriktioner i form af Natura 2000 og for eksempel støj fra Københavns Internationale Lufthavn, gør, at vi ikke må placere erhverv og dermed vækste os ud af et stigende bidrag til andre kommuner,” siger Eik Dahl Bidstrup.

For det andet har Dragør Kommune en særlig udfordring, som ikke handler om traditionel velfærd til børn, udsatte og ældre. Det er pligten til at planlægge og sikre kommunen mod stigende havvand og øget risiko for stormflod. Dragør Kommune er – som en del af Køge Bugt – et af 10 områder i Danmark, som EU og staten har udpeget som i særlig risiko for oversvømmelser med væsentlige konsekvenser for et stort antal mennesker, kulturværdier mv.

”Vi kan ikke bare lukke øjnene for, at klimaforandringerne er over os. Med kyst nærmest hele vejen rundt om vores lille kommune, er der en regning, som skal betales. Og den, siger loven, tilfalder fuldt ud kommunen og Dragørborgerne lokalt,” siger borgmesteren.

For det tredje har flere kommuner, som i udspillet skal modtage penge, en langt større kassebeholdning pr. indbygger end Dragør-borgerne.

”Det er ganske enkelt vanskeligt at forstå, at kommuner, som ser ud til skulle have flere penge fra blandt andet Dragør, har væsentlig flere penge på kistebunden. Det vil sige, at deres likviditet er langt større end Dragør Kommunes,” siger Eik Dahl Bidstrup og fortsætter:

”Selvfølgelig handler det også om politiske prioriteringer, men når en kommune har råd til at have en massiv opsparing, holder det så, at den kommune er nødlidende – at den er fattig?”

Forventer væsentlige serviceforringelser

”Med en mulig ekstraregning på 1000 kroner pr. borger i Dragør har jeg vanskeligt ved at se, at vi kommer uden om væsentlige serviceforringelser, som borgerne selvfølgelig vil kunne mærke,” siger Eik Dahl Bidstrup og slutter:

”Jeg giver ikke op. Der er tale om et udspil, og jeg vil tale Dragør-borgernes sag – i første omgang på et borgmestermøde på mandag den 3. februar.”

Kilde: Dragør Kommune

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?