Cykl med mobilen i hånden – det øger muligheden for styrt og bøden er kun på 1000 kroner

Hver tredje cyklist har mobilen i hånden, mens de cykler og 17 procent af de 18 til 35-årige spiller spil på mobilen, mens de cykler. Det viser en undersøgelse lavet af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, som i disse uger sætter fokus på uopmærksomhed i trafikken.

Foto: Sikker Trafik

Af Pia Melander Guilbert

Begge hænder på styrret og opmærksomheden rettet mod trafikken. Det er et råd, mange cyklister ser bort fra. Hver tredje cyklist mellem 18 og 65 år erkender nemlig, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem har den ene hånd på mobilen. At læse og skrive beskeder, finde musik, tale håndholdt eller spille spil er nogle af årsagerne. Det viser en ny undersøgelse blandt 836 cyklister mellem 18 og 65 år, som Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension har gennemført

Kør cykel når du cykler
Problemet er størst blandt de 18 til 35-årige, viser undersøgelsen. Her erkender 54 procent, at de bruger mobilen meget ofte, ofte eller en gang imellem, når de træder i pedalerne. 17 procent i denne aldersgruppe svarer, at de spiller spil på deres mobil, mens de cykler.

–Det er bekymrende at se, hvor mange der siger, at de bruger mobilen håndholdt, når de kører på cykel. Ud over at det er forbudt, så er det også risikabelt, da det kan betyde, at man overser en anden trafikant eller for eksempel en kantsten, vælter og kommer alvorligt til skade. Så rådet herfra er læg mobilen i lommen og kør cykel, når du kører cykel, udtaler Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Brækkede lemmer, ødelagte tænder eller hvad med en hovedskade?
Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension gennemfører for tiden en kampagne mod uopmærksomhed i trafikken og har i den forbindelse lavet en kampagnefilm rettet mod cyklister. Se videoen her

Vejdirektoratet har netop offentliggjort de foreløbige ulykkestal for 2019. De viser, at 916 cyklister sidste år kom til skade eller blev dræbt i trafikken. Det er dog langt fra alle tilskadekomne cyklister, der registreres af politiet, hvorfor tallet i virkeligheden er langt højere. De seneste år har skadestuerne registreret ca. 15.500 tilskadekomne cyklister årligt.

–Et fald på cyklen kan have store personlige og økonomiske omkostninger for den enkelte, og derfor er det vigtigt, at vi får flere til at flytte fokus væk fra mobilen og i stedet koncentrerer sig om trafikken. Falder man på sin cykel, risikerer man brækkede lemmer, ødelagte tænder eller en hovedskade, siger Nanna Dalsgaard Wilkens, chefkonsulent i Forsikring & Pension i pressemeddelelsen.

Fakta: Derfor er det en dårlig ide at bruge håndholdt mobil, når du cykler:  

  • Du risikerer at overse andre trafikanter, huller, skilte eller en kantsten.
  • Du reagerer langsommere, hvis der sker noget uforudset.
  • Du har sværere ved at styre cyklen og give tegn.
  • Du irriterer andre cyklister, fordi du slingrer og kører uforudsigeligt.
  • Du risikerer en bøde på 1.000 kroner.
 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?