Otto Leisner – Tæt på en af “vore egne”

Hvem husker ikke Otto Leisner? Som 28-årig blev han i 1945 ansat i Statsradiofonien på Rosenørns Allé på Frederiksberg og efter radiotiden fortsatte han fra halvtredserne med at lave utallige Tv-programmer. Otto Leisner og hustruen Ruth boede i Dragør fra 1950.

Der er skrevet utallige artikler om den meget populære Radio- og Tv-vært. I 1983 skrev han bogen ”Mine mange minder”. Han stoppede i Danmarks Radio i 1987, men medvirkede i enkelte Tv-udsendelser bl.a. i 2000 og 2004.

1988. Otto Leisner kiggede forbi, da Dragør Biograf markerede 60 års fødselsdag på Jan Timanns Plads. Hans Bischoff stod for udskænkningen til Inge og Svend Poulsen. (Historisk Arkiv, Dragør via Inge Poulsen).

Af Dines Bogø

Otto Georg Kurt Leisner

Han blev født på Rigshospitalet den 17. januar 1917 af ugift mor Astrid Leisner. De to første fornavne har han fået efter sin far.

Otto Leisner med sin mor Astrid Leisner. Hun var en meget stor støtte for ham. (Privatfoto via Egan Bogan).

I sin selvbiografi fortæller han om barndommen og ungdomstiden i Sundbyøster. Han gik i skole i Østrigsgade, hvor han boede. Da moderen Astrid Leisner (f. 1895) flyttede til Højdevej, boede han der nogle år.

Otto Leisner var aktiv i K.F.U.M. og meget tidlig glad for musik. Realeksamen tog han på Øresundsvejens skole. I beretningerne kan man ikke læse meget om besættelsestiden, hvor han bl.a. tog studentereksamen på aftenkursus. Han fortæller selv, at han var indkaldt til CB-tjeneste (Civilbeskyttelse).

Selskabslivet i trediverne

Otto Leisner giver i sine erindringer en meget levende beskrivelse af nattelivet i København. Man er ikke i tvivl om, at han har deltaget aktivt samtidig med, at han også skulle passe sit kontorjob hos FDB på Islands Brygge. Han har også været hos Prisdirektoratet, så ikke noget at sige til, at han måtte kompensere om aftenen med nogle livlige aktiviteter.

Underholdningsbranchen havde tidligt hans interesse og han skrev på opfordring til Statsradiofonien i Rosenørns Allé at de burde ansætte lige netop ham. Det kunne de så allerede fra efteråret 1945.

På det tidspunkt kendte han Ruth Pilemann-Jensen, som han mødte i februar 1944 tæt på hendes hjem på Islands Brygge.

Leisner i Dragør

Ruth og Otto blev gift i Tårnby kirke i sommeren 1948. Det var Arne Sigvartsen (Ottos ven fra ungdomstiden), der forestod vielsen og senere også dåb af børnene. Pudsigt nok står der i samtlige bøger, artikler m.v., at de blev gift i Dragør kirke.

På et meget tidligt tidpunkt begyndte Ruth at gemme udklip fra aviser og blade. I modsætning til senere finder man i halvtredserne reportager fra “Leisehuset” i Dragør. (Fra Brian Iskovs bog “tv-monopolets gentleman Otto Leisner”).

De nygifte flyttede ind i en lejlighed i Postparken i Kastrup. Sommerferien i 1950 tilbragte de i Dragør, hvor de havde lejet sig ind på 1.sal hos murer August Holm i Bymandsgade.

På en af deres sidste ture i ferien med den nyfødte datter Gyrithe, gik de ad Stationsvej, hvor de så, at der var ved at blive opført et nyt hus på Hollændervej 1A.

1970. Otto Leisner og Ruth nød cykelture på Amager. På et tidspunkt måtte han dog anskaffe en bil for at kunne passe sit arbejde. (Foto via Egan Bogan).

Efter korte forhandlinger med ejeren maskinmester Gert Lundqvist, overtog programsekretær Otto Leisner huset pr. 15. august 1950. Forhandlingerne måtte delvis foregå via fuldmagt og brev, da Gert Lundqvist befandt sig i USA. De måtte slippe med 48.000 kr. for huset (nutidsværdi findes ved at gange med faktor 20).

Ruth og Otto Leisner var åbenbart glade både for huset og Dragør, da de boede, der i 64, henholdsvis 58 år.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?