1,3 million til flere pædagoger i Dragør

En aftale mellem regeringen og støttepartierne sikrer nu flere pædagogiske medarbejdere i landets daginstitutionerne. 500 millioner er der i første omgang sat af. Pengene fordeles efter, hvor mange børn under fem år, den enkelte kommune har.

Det haster med at få pengene brugt til ansættelse af flere pædagoger, udtaler Elisa Rimpler, som er formand for Bupl, der repræsenterer pædagogerne. Foto: Ulrik Jantzen/PR

Af Pia Melander Guilbert

900. Så mange børn har Dragør ifølge en ny opgørelse i alderen nul til fem år, og det betyder, at vi snart kommer til at modtage 1,3 ud af de 500 millioner, regeringen og støttepartierne har besluttet at tildele landets kommuner til at ansætte flere pædagogiske medarbejdere i daginstitutionerne.

Pengene er øremærket til pædagogisk personale, hvilket betyder, at de skal afleveres tilbage, hvis de ikke bliver brugt til at ansætte flere pædagoger.

– Alle kan se, at hverdagen for børn og pædagoger er voldsomt presset i vuggestuer og børnehaver. Det går ud over børnenes trivsel og udvikling. Så det haster med at få pengene brugt til ansættelse af flere pædagoger, udtaler Elisa Rimpler, som er formand for Bupl, der repræsenterer pædagogerne, i en skriftlig kommentar til DR.

Flere penge på vej
De 500 millioner betyder ifølge partierne, at der kan ansættes mindst 1050 pædagoger, pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere på fuldtid. Da der er knap 4000 daginstitutioner i Danmark, er det ikke alle, som kommer til at få del i aftalens 500 millioner kroner.

Men aftalen skal heller ikke stå alene, understreger Jacob Mark, der er gruppeformand for SF til DR:

– De 500 millioner kroner kommer ikke til at løse alle problemer. Det vil de langtfra. Men de 500 millioner er første skridt. Nu skal vi have forhandlet loven om minimumsnormeringer, og så stiger det her beløb fra år til år, indtil man i 2025 sætter 1,6 milliarder kroner af om året. Og det er noget, der vil kunne mærkes, siger han.

Så mange penge er der afsat årligt

2020: 500 millioner kroner
2021: 600 millioner kroner
2022: 800 millioner kroner
2023: 1,2 milliarder kroner
2024: 1,4 milliarder kroner
2025: 1,6 milliarder kroner

Kilde: Finansloven

En kvart pædagog
Pengene er det første konkrete skridt til at indføre minimumsnormeringer i landets vuggestuer og børnehaver. Fra 2025 må der højst være seks børn for hver voksen i børnehaver og tre børn for hver voksen i vuggestuer.

Ifølge DR giver beløbet på de 500 millioner cirka en kvart pædagog til hver institution. Det lyder ikke af meget, men kan ifølge formand for Bupl Elise Rimpler godt mærkes:

– Hver en time tæller. Vi er så hårdt pressede derude nu, så selv det mindste fremskridt vil vi kunne mærke. Men jeg synes, det er problematisk, at vi skal vente helt ind til 2025, før minimumsnormeringerne er fuldt implementeret, udtaler hun til DR.

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Alumnedag på Tårnby Gymnasium

Efter flere års arbejde med karrierelæring, målrettet planlægning, en masse research og en standby grundet Coronanedlukning, er Tårnby Gymnasium nu klar til den første alumnedag onsdag 1.

Læs mere »