Registrer lugt og støj fra lufthavnen med ny app

Støj- og lugtgener fra lufthavnen har fået en gruppe borgere på Amager til at udvikle en app, der skal danne overblik over, hvor stor plagen er. Gruppens mål er at bekæmpe lufthavnsudvidelsen.

Foto: CPH

Af Pia Melander Guilbert

I borgergruppen ”CPH uden udvidelsen”, stiftet af en række borgere på Amager, mener man, at støj- og lugtgener fra lufthavnen er blevet markant værre de seneste år. Det skriver TV2 Lorry.

Derfor har gruppen udviklet en app, hvor man kan registrere de gener, man oplever. Appen blev lanceret den 27. november og har foreløbigt 279 registrerede brugere.  De har i alt registreret 1577 støjgener og 642 lugtgener.

Markant forværring
Når brugerne registrerer gener i app´en, har de samtidig mulighed for at sende en automatisk genereret klage videre til lufthavnen og Miljøstyrelsen.

– CPH (Københavns Lufthavn, red.) har opfordret flere af os til at føre dagbog over støj og gener, fordi de ikke selv mener at have en forklaring på, hvorfor mange borgere på Amager oplever, at støj- og lugtgenerne fra lufthavnen er blevet markant værre indenfor de seneste par år, siger Helene Bach, der er medstifter af borgergruppen CPH uden udvidelse, til TV2 Lorry.

Støj- og forureningsmålere
Borgergruppen har derudover modtaget penge fra Lokaludvalg Amager Øst til
købe støj- og forureningsmålere. Således kan data fra appen suppleres målinger af decibel- og partikelværdier.

– Vores dagsorden er at gøre opmærksom på, hvad det betyder at bo tæt på en lufthavn – både lige nu men også ved en potentiel udvidelse. Der kan de her data være et input, siger Helene Bach til TV2 Lorry.

Grafik: CPH uden udvidelse

Bakker op om tilgængelige data
Fra lufthavnens side understreger miljøchef Inger Seeberg over for TV2 Lorry at, man deler ambitionen om, at data er så tilgængelige for borgerne som muligt:

– Vi har derfor i flere år haft en webportal for alle interesserede, der viser mange forskellige informationer, herunder støjmålinger og visning af beflyvningen af lufthavne, understreger hun.

Borgergruppen ”CPH uden udvidelsen” så dog gerne, at det ikke kun var Københavns Lufthavn selv, der målte støj og forurening, men også myndighederne.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?

Rekordløb i sidevind og høj sol

Flere professionelle ryttere fra norske Uno-X besøgte i weekenden Amager. Den tidligere verdensmester Amalie Dideriksen kom direkte fra Belgien med friske topresultater, og løbet blev det hurtigste siden klubbens grundlæggelse

Læs mere »