Debat: Er det grønnere at lade lorten ligge?

Hundelorte. En evergreen når det kommer til debat i facebookgruppen DragørNyheder. Men er det i virkeligheden bedre for miljøet at lade lorten ligge, end at samle den op i plasticposer?

Af Pia Melander Guilbert

Det må være et af de mest debatterede emner på DragørNyheders facebookgruppe – hundelorte. Irriterende at samle op efter andre og heller ikke superspændende at træde i og efterfølgende fjerne fra sine egne eller børnenes sko. Men er det i virkeligheden mere miljørigtigt at lade lorten ligge, end at samle den op i små sorte plasticposer? Det påpeger en dansk hundeejer i ekstrabladet.dk

Forsvinder af sig selv
At hundelorte ikke hører til på kirkegården, som en af de seneste debatter handlede om, kan de fleste vel blive enige om, men en jysk hundeejer har regnet ud, at hun på 17 år har brugt 15.000 plasticposer på at samle op:

”helt igennem absurd at fylde en pose med lort, sende den af sted med en dieselstinkende lastbil til et forbrændingsanlæg, hvorefter den går op i CO2-tung røg, når man lige så godt kunne have ladet lorten ligge, hvor den ligger, og lade den forsvinde af sig selv i løbet af nogle dage,” mener hun og konstaterer: ”I disse regnvejrstider tager det såmænd ikke så lang tid.”

Hundeejeren understreger dog, at hun stadig vil samle de lorte op, der bliver lagt midt i et gangareal eller foran andre folks postkasse.

Hvad mener du – er det okay at lade lorten ligge, hvis den ikke er placeret midt på fortovet, eller opvejer muligheden for ildelugtende, brunsmattede sko ethvert klimaformål?

Fakta:

Det er faktisk IKKE lovligt at lade sin hunds hundelorte ligge på fortovet.

Der er ikke nogen lov, der konkret henviser til hundes efterladenskaber, så i praksis henvises til både Vejloven og Færdselsloven.

Ifølge Vejloven er det forbudt at efterlade affald på vejarealer, herunder fortove, og det gælder altså også hundelort. Reglen gælder både offentlige veje og private fællesveje i byer.

Politiet har dog ikke den store erfaring med sager på området. Østjyllands Politi kender til sager fra andre politikredse, hvor der er foretaget sigtelse efter færdselsloven, der siger. at: “Der må ikke på vej henkastes eller efterlades noget, der kan være til fare eller ulempe for færdslen”.

Hundelort kan straffes med bøde

Lader du din hunds efterladenskaber ligge på fortovet, kan du straffes med bøde. Det siger Vejlovens § 70 og Privatvejslovens § 98.

Der er dog stor sandsynlighed for, at politiet ikke har ressourcer til at rykke ud og tage sig af hundeefterladenskaber på fortovet, mener både Dansk Kennelklub og advokat Susan Aino Kjær.

Kilde: Bolius.dk

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?