5 spørgsmål vi stiller om Corona-virus – og svarene

Hovedstadens akut-telefon overrendes i øjeblikket med generelle spørgsmål til, hvordan vi bør forholde os i den nuværende situation, hvor institutioner, skoler og arbejdspladser lukker ned. Vi har samlet fem af de spørgsmål, vi selv er støt på de sidste dage.

Af Pia Melander Guilbert

1. Når kirken aflyser alt – gælder det så også bryllupper og begravelser?
Store Magleby Kirke oplyser, at alle offentlige gudstjenester og øvrige offentlige arrangementer, herunder graverboligmødet d. 26. marts er aflyst indtil videre til og med d. 29. marts, Folkekirken er stadig åben for kirkelige handlinger, som bisættelser/begravelser, dåb og vielser, dog med mulige begrænsninger i forhold til normalt. Dragør Kirke skriver på sin facebookside, at dåb så vidt muligt udsættes. Der vil kun blive holdt en dåb ad gangen og med begrænset deltagerantal. Vielser bør også så vidt muligt udsættes, mens begravelser og bisættelser gennemføres efter forholdene og med begrænset deltagerantal.

Socialdemokratiet i Dragør oplyser på sin facebookside, at tidligere borgmester Allan Holsts bisættelse er ændret til en privat begivenhed som følge af Covid-19-restriktionerne, hvorfor det ikke vil være muligt at deltage i bisættelsen, med mindre man er inviteret af familien.

2. Skal jeg isolere mig, eller må jeg mødes med familie og venner, og må børn lave legeaftaler i de 14 dage, Danmark foreløbigt er lukket ned?

Er du ikke selv i karantæne, må du gerne mødes med familie og venner. Dine børn må også gerne have legeaftaler, blot du tager nogle hygiejnemæssige forholdsregler. Det oplyser overlæge Tyra Grove Krause, der er afdelingschef på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse hos Statens Serum Institut, i Politiken.

Lad den sunde fornuft råde, vask hænder grundigt og ofte, drop kram og knus og lad være med at sidde tæt, råder hun blandt andet

– Det er helt afgørende at være meget opmærksom på symptomer. Og lige nu er det bedre at overfortolke end at ignorere dem. Får du lidt ondt i halsen eller kløe og kradsen i næsen, kan det være de første tegn på smitte med covid-19, og så bør man holde sig hjemme og ikke se andre uden for husstanden«, siger Tyra Grove Krause til Politiken.
Legeaftaler er okay, mener hun, og du kan også passe naboens børn. Har du planlagt en stor fest med mange mennesker, bør du overveje at udsætte den, mens en mindre familiefødselsdag er okay.

Har I bedsteforældre, der er over 70 år eller har kroniske sygdomme, er det ikke en god ide at lade dem passe børn den kommende tid, men de kan godt komme på besøg til kaffe eller aftensmad, råder Tyra Grove Krause

3. Holder forretninger og storcentre lukket?

Indtil videre holder forretninger og storcentre generelt åbent. Nogle forretninger vil dog kun have få kunder ind i butikken ad gangen. Kim Jensen, der er Center Manager i DEAS A/S, hvor blandt andet Amager Centret hører under, udtaler:

– Vi holder centrene åbne, men der kan være enkelte butikker, som selv har besluttet at holde lukket. Langt de fleste af vores centre indeholder store dagligvarebutikker, som skal forsyne den danske befolkning med fødevarer, og blandt andet af den årsag vil vi, så vidt det er muligt og i tråd med myndighedernes anbefalinger, holde centrene åbne Vi vil selvfølgelig fortsat tage alle mulige forholdsregler, så som ekstra rengøring, ekstra håndsprit og være med til at sikre, at personer ikke er for tæt på hinanden, og vi følger løbende myndighedernes anbefalinger i forhold til forsamlinger, og alle underholdningsarrangementer og lignende i centrene aflyses.

Vores kunder og deres sikkerhed er i højsædet, og derfor tager vi selvfølgelig de nødvendige forbehold.

4. Skal jeg testes, hvis jeg har symptomer, der kunne være Corona (Covid-19)?Nej, ved pressemødet onsdag aften blev det understreget, at sundhedsmyndighederne nu ændrer strategi. Har du milde symptomer, skal du blot blive hjemme og lade være med at kysse og kramme andre, men begynder du for eksempel at få vejrtrækningsbesvær skal du i første omgang kontakte din egen læge eller akuttelefonen.

5. Bør jeg afbestille min rejse, selvom den ikke til et land med høj risiko?Udenrigsministeriet anbefaler i øjeblikket, at du overvejer enhver rejse med hensyn til, hvor vigtig den er. Situationen i de forskellige lande ændrer sig hurtigt, og du kan få problemer med at komme hjem, hvis det land eller område, du befinder dig i, ændrer status, mens du er væk.

Husk at du også altid kan holde dig opdateret på www.coronasmitte.dk som samler alle oplysninger om Coronavirus i Danmark.

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?