“Dragørbordet” – en bæredygtig idé som kommer spild til livs

Gerne en pose ris, en pakke pasta eller dåser med mad. Dragør madbord med vensomhed, eller bare “Dragørbordet”, er en bæredygtig idé som skal komme (mad)spild til livs. Vi har valgt at undersøge hvad ”Dragørbordet” er – som led i en række artikler under temaet  “Madspild og bæredygtighed på Amager”.

”Dragørbordet” er både et fysisk bord i Dragør og så fliserne rundt om. I et Facebook-opslag var der fx en dag en cykel på “Madbordet” med teksten: ”Den lille skønne cykel savner en lille ven der vil øve sig på den”. Der var også et billede af en stegepande der stadigvæk havde lidt liv, tøj der lå klar til at blive brugt igen og diverse friske madvarer. Foto fra Facebook.

Af Jens Breinholt Schou

Dragørbordet

”Dragørbordet begyndte egentlig som et bord med mad som jeg forærede væk” forklarer Anne Søgaard. Anne Søgaard har været pædagog i 20-30 år, hun er i dag inklusionsvejleder på skole og i dagtilbud samt i foreningsliv i Dragør Kommune. Og så har hun stillet Dragørbordet til rådighed.

Og hvad kan man så finde på Dragørbordet? Der er bl.a. mad på bordet. Det var det det begyndte med. Men tjekker man på den åbne Facebook-side ”Vi hjælper hinanden i Dragør”, så kan man se at det udover mad, fx kan være er børnecykler, fodboldstøvler eller tøj af forskellig slags. ”Men det duer jo ikke med et fem retter med fem røde bøffer, som jeg engang fik tilbudt” nævner Anne Søgaard ”Det skal selvfølgelig være mad uden problemer. Fx en pose ris, en pakke pasta eller dåser med mad der ikke har overskredet sidste salgsdato”

Yoghurt, ris, chips, krydderier m.m. Man kan finde lidt af hvert på “Dragørbordet”. Foto fra Facebook

Men hvordan ved man at der er mad på bordet, hvordan ved de interesserede så at der er noget at hente for dem? ”Ja, jeg lægger billeder ud på siden facebooksiden ”Vi hjælper hinanden i Dragør”. Jeg havde tidligere, for nogle år siden, startet en gruppe ”Vi hjælper hinanden i Dragør” fordi jeg gerne vil have at vi hjælper hinanden. Jeg vi gerne have mere ”vensomhed” i Dragør. ”Vi hjælper hinanden i Dragør” blev oprettet i 2017 og ved mund til mund-metoden har den i dag godt 1600 medlemmer

”Der er nogle i Dragør der ikke har mange midler, fx til fodboldstøvler til børnene eller til mad til jul” siger Anne Søgaard og forklarer at der måske er mennesker her Dragør der ikke ved at der er mindrebemidlede i Dragør: ”Jo, jo, der er godt nok ikke rigtig mange. Men der er altså en hel del der har et behov for mad. Madbordet bliver faktisk tømt hver eneste dag.” Så hun foreslår at andre i Dragør måske kunne lave et lokalt madbord på en vej eller ved en plads, et ”bæredygtigt bord” som kunne nedsætte vores madspild. Det ville være godt med lokale borde. Måske kunne man også have borde til byttehandel.

Det med madbordet, det startede i påsken i 2019” siger Anne Søgaard og fortsætter ”Vi havde købt lidt for meget mad, og det satte jeg så ud på et bord. Så vidt jeg husker var der fisk, æg, kartofler, frugt og rugbrød. Det var mad vi lige havde købt, så maden var i orden i forhold til sidste dato for holdbarhed”. Foto: Jens Breinholt Schou

Bæredygtighed

Anne Søgaard understreger at det også drejer sig om bæredygtighed: ”For mig er det altså også vigtigt at vi ikke smider mad ud, eller smider ting som tøj ud, altså noget der kan bruges af andre.”

Nogle har sagt, at det da bare er for meget med det bord. De siger der kommer mennesker i store biler og henter et eller andet. ”Men for mig handler det altså også om bæredygtighed – det er vigtig at det kommer med i det her interview – Det handler altså også om bæredygtighed, ikke kun om mad, fodboldstøvler og børnetøj. Jeg synes det er vigtigt at vi ikke bare smider ud. Fx har en tøjforretning her i Dragør doneret godt tøj i stedet for at smide det ud. En restaurant har haft 10 l mælk den ikke kunne nå at bruge inden udløbsdagen. Og så har ”Madklubben” fået 50 stk. godt friskt smørrebrød til en spisning.

”Vi er mange frivillige i Dragør” fremhæver Anne Søgaard og forklarer at det også handler om trivsel, fx i Dragør, og ”trivsel består bl.a. i at være med i fællesskaber, og mad handler om fællesskab.”

Seneste artikler

 

Fik du læst?