Coronadag 3 – Amager i orkanens øje!

Der var dagen før og så kom dagen efter, hvor Danmark gik fra krise til alvorlig krise og fra beredskab til allerhøjeste kriseberedskab. For to dage siden var ærgelsen at man ikke kunne gennemføre den årlige generalforsamling i den lokale forening og klokken 12 lørdag lukker Danmark grænserne.

Statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Jeppe Kofod, rigspolitichef Thorkild Fogde og justitsminister Nick Hækkerup deltog fredag i pressemødet i Statsministeriet for at redegøre for de seneste tiltag i bekæmpelsen af spredningen af coronavirus. Foto: Regeringen.dk

Fra den 14. marts vil det vil ikke længere være muligt at rejse ind i Danmark, medmindre man har et anerkendelsesværdigt formål. Grænserne vil i første omgang være lukket en måned til og med 13. april. En beslutning der aldrig tidligere er set i fredstid.

Anerkendelsesværdigt formål – hvornår må man komme ind i Danmark?

  • Hvis man er dansk statsborger.
  • De må fortsat altid komme ind i Danmark.
  • Hvis man arbejder eller bor i Danmark.
  • Hvis man skal levere varer i Danmark.
  • Hvis man skal hente varer i Danmark.
  • Hvis man har samværsret med børn i Danmark.
  • Hvis man skal besøge meget syge familiemedlemmer i Danmark.
  • Et almindeligt familiebesøg er ikke et anerkendelsesværdigt formål.
  • Det vil være en individuel vurdering af den konkrete sag, om vedkommende har et – anerkendelsesværdigt formål.

Det var meddelelsen fra regeringen på pressemødet fredag, hvor man ligeledes opfordrer over 100.000 danskere i udlandet til, at rejse hjem til Danmark hurtigst muligt. Samtlige hjemrejsende bliver underlagt en ekstra kontrol, afhængigt af hvor man rejser hjem fra og hjemrejsende kan blive underlagt en 14 dages coronakarantæne.

National katastrofesituation og nulstillet rejseaktivitet

Det var også dagen hvor Coronaeffekten for alvor ramte rejsebranchen. Luftfartsselskaber, Københavns Lufthavn og hoteller bliver ramt af de markante indgreb. Regeringens nye tiltag kommer samtidig med, at USA indfører national nødretstilstand som et led i kampen mod Coronavirus, ind og udrejse restriktioner og Præsident Trump annoncerede fredag at der pumpes 50 milliarder dollars ind i Coronakampen.

Københavns Lufthavn er blandt de virksomheder som bliver ramt dybt af regeringens nye tiltag. Kommunikationschef i Københavns Lufthavn Peter Goll har udtalt til TV2 News at man står overfor den dybeste krise i Lufthavnens historie med et forventet trafiktab på 70% når grænserne lukker. Københavns Lufthavn beskæftiger næsten 25.000 mennesker. Det tal må man forvente falder i de kommende måneder.

Luftfartsselskaber, herunder lufthavnens største operatør SAS og rejsearrangører iøvrigt bliver hårdt ramt. Netop til denne branche ser regeringen allerede nu på mulige hjælpemekanismer, herunder statsgaranterede lånemuligheder, som skal sikre branchens overlevelse. Særligt luftfartsselskaberne er en så vigtig del af infrastrukturen at den nødvendigvis må og skal sikres har Statsminister Mette Frederiksen tidligere udtalt.

Amager i orkanens øje

For lokalsamfundet Amager, som er base for flere af de store operatører som er tilknyttet luftfarten, får det massive konsekvenser. Hos BC Hospitality Group som blandt andet driver Bella Sky Hotel og Crown Plaza Copenhagen Towers har CEO Allan L. Agerholm fredag varslet afskedigelser af 350 medarbejdere. Lufthavnen vil være tvunget i samme retning og SAS har allerede varslet nedskæringer og bedt medarbejderne gå tyve procent ned i løn. Andre luftfartsselskaber og rejsearrangører vil være nødsaget til at gå i samme retning med nedskæringer og afskedigelser. Rejsebureau-branchen er stort set nulstillet fortæller  de fra brancheforeningen og konkurser vil være uundgåelige siger eksperter.

Bella Sky er et af Amagers markante varetegn og en vigtig arbejdsplads for mange mennesker. Coronasituationen varsler afskedigelser. Foto: PR

Ekstraordinære situation på boligmarkedet

”Når Danmark lukker ned, og alle danskere så vidt muligt holder sig indenfor, går aktiviteten på boligmarkedet selvsagt også ned i tempo”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Mange Ejendomsmæglere har allerede offentliggjort nødvendige forbehold for at efterleve myndighedernes sundhedsanbefalinger. Flere af de danske ejendomsmæglere har valgt at begrænse de fysiske møder og i stedet foretage vurderinger af boliger og fremvisninger af boliger via videoopkald. Nogle afholder fortsat åbent hus, men mange steder med tilmeldingskrav og ekstra fokus på den nødvendige hygiejne, skriver Boligsiden i en pressemeddelelse.

Vil du have lokale forretninger i morgen, så er det nu du skal handle lokalt!

På det helt nære lokale fællesskab, skyder initiativer frem som skal hjælpe – i alle mulige retninger. Borgere som har brug for hjælp til indkøb, praktiske gøremål og adskillige opfordringer på sociale medier til at støtte op om lokale forretninger hvor coronasituationen truer eksistensgrundlaget.

Særligt restaurationsbranchen er ramt. Flere er lukket ned på ubestemt tid og andre – både restauranter og cafeer, har sat fuldt blus på take-away mad, for på bedste vis, at imødekomme både sundhedsmyndighedernes retningslinjer og ikke mindst gæsternes bekymringer i forhold til smitte. I flere store Facebookgrupper på Amager er der stor opbakning til at styrke den lokale handel og bakke op om de lokale forretninger. Køb normalt, køb lokalt. Støt de lokale forretninger og butikker lyder mange af budskaberne.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?