Coronavirus: Kirkene lukker ned – Sådan kan du bruge kirken

Selvom kirkebygningerne står tomme, står landets præster stadigvæk til rådighed for samtale og sjælesorg. Læs mere om alle de forskellige måder, du kan bruge kirken på under coronaudbruddet.

Selvom folkekirkens gudstjenester er aflyst i de kommende uger, betyder det ikke at folkekirken lukker ned, men vil i en periode være en “minimumsdefinition af sig selv”, som sognepræst i Dragør Kirke Jens Bach Pedersen udtrykker det i en videoopdatering på facebook som du kan se herunder.

https://www.facebook.com/dragoerkirke/videos/821363341707197/?epa=SEARCH_BOX

I en tid med øget bekymring og isolation står præster landet over klar til samtaler og sjælesorg, ligesom der er mange andre måder, du kan bruge kirken på under coronaudbruddet. Herunder får du overblikket.

  • Højmesser og gudstjenester er aflyses de næste 14 dage.
  • Dåb bedes udsat, men vil blive gennemført hvis ikke det kan udsættes med et begrænset deltagerantal og i forhold til de allerede angivet anbefalinger i forhold til hygiejne og omgang med hinanden.
  • Begravelser gennemføres efter forholdene med begrænset deltagerantal.
  • Vielser gennemføres efter forholdene hvis ikke de kan udskydes. Også her gælder et begrænset deltagerantal.
  • Konfirmationsforberedelsen er aflyst de næste 14 dage. Situationen vil løbende blive vurderet i forhold til selve konfirmationerne.
  • Samtaler gennemføres efter forholdene. Har man brug for en samtale kan man også bruge sjælesorg.dk som er Folkekirkens online tilbud.

Kirkekontoret er lukket for personlig betjening medmindre der er brug for en akut attest. Telefon og mail besvares dagligt og man kan træffe aftale via telefon eller mail. Brug de digitale løsninger i videste omfang.

Grib telefonen!

Den letteste måde at komme i kontakt med den lokale præst er ved at gribe røret og ringe. Der findes ikke en præst i landet, som ikke vil tage sig tid til at snakke eller aftale en tid til en samtale. Det gælder uanset hvad, du måtte have på hjertet. På sogn.dk kan du søge på dit sogn eller finde det ved hjælp af dit postnummer eller din adresse. Dernæst kan du sædvanligvis klikke dig videre til sognets hjemmeside, hvor du finder kontaktoplysninger på din lokale præst.

FIND KONTAKTOPLYSNINGER TIL DIT SOGN HER

Chat anonymt med en præst

I disse dage kan sognepræsterne til tider have travlt med at håndtere panikopkald om status på kommende konfirmationer, dåb, vielser og så videre. Så hvis du ikke kan komme igennem med det samme på telefonen, eller hvis du har det bedst med at tale med en præst anonymt, så kan du benytte chatten Sjælesorg på Nettet. Der sidder ekstra præster klar til at chatte alle dage mellem kl. 10.00-22.00.

GÅ TIL SJÆLESORG PÅ NETTET

Skype og videochat

Har du lyst til at tale med en præst uden at udsætte dig for en risiko ved at mødes fysisk, kan du også bruge en videochat-tjeneste, som eksempelvis Skype. Hvis du ikke har prøvet det før, kræver det muligvis lidt hjælp at få op at køre, men det vil der helt sikkert være nogle i kirken eller menighedsrådet, der kan hjælpe dig med, hvis du ringer eller sender dem en mail. Også præster rundt omkring i landet får lynkurser i Skype, først og fremmest for at kunne deltage i faglige møder internt, men også for at imødekomme andre behov for samtaler.

Har du Facebook kan du også prøve at forhøre dig om muligheden for at bruge Messenger-funktionen til en videosamtale.

Aftal et besøg

Hvis du ikke har symptomer og ikke er i den særligt udsatte gruppe, kan du stadigvæk helt uproblematisk aftale et gammeldags besøg med præsten. Så længe man tager alle sundhedsmyndigheders generelle anbefalinger alvorligt.

FIND KONTAKTOPLYSNINGER TIL DIT SOGN HER

Live radiogudstjeneste

De næste tre søndage sender DR live fra en særgudstjeneste i Københavns Domkirke, som er lukket for offentligheden. Det er fra kl. 10.03 på radiokanalen P1.

LYT OG LÆS MERE OM GUDSTJENESTEN I DR’S PROGRAMOVERSIGT

Folkekirken på DR

Fra mandag til lørdag kan man som altid høre 20 minutters morgenandagt (sendes direkte) på DR’s radiokanal P2, mens man om søndagen på tv-kanalen DR 2 kan se en båndet gudstjeneste fra en af landets kirker med vært Anders Laugesen og en gæst.

Få folkekirkens nyhedsbreve

Du kan også følge med i alt, hvad der sker i folkekirken i de forskellige nyhedsbreve. Du kan enten abonnere på dit stifts nyhedsbrev for at modtage informationer om regionale nyheder og tiltag eller på folkekirken.dk’s nyhedsbrev for at få det landsdækkende overblik. Der vil blive sendt nyhedsbreve ud hver gang, der er nyt om situationen i folkekirken.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV HER

Følg din lokale kirke på sociale medier

Der er meget stor forskel på, hvor meget energi – og hvor mange ressourcer – der er afsat til at passe de sociale medier på sogneplan. Men i den kommende tid vil flere lokale kirker begynde at bruge de digitale kanaler til at nå ud til menigheden, eksempelvis via små videoandagter eller prædikener. Så følg din lokale kirke, og sig til dem, hvad I ønsker. Det vil de fleste kun sætte pris på.

Herunder kan du finde din lokale kirke i Dragør og Tårnby Kommune på facebook:

Dragør Kirke

Store Magleby Kirke

Skelgårdskirken

Tårnby Kirke

Korsvejskirken

Kirken i Ørestad

Kilde: Folkekirken

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?