På Sydvestamager kan man få mange oplevelser. F.eks. er der en ret ukendt badebro som kitesurfere bruger hele året. Området er også en del af ”Naturpark Amager”.

Af Dines Bogø
I 1996 købte Dragør Kommune Kongelunds Fortet for 1 kr. Samtidig måtte kommunen købe arealerne omkring fortet for et millionbeløb. Kongelundshallen, den tidligere militære idrætshal, fulgte også med.
Kongelundsfortet er fortidsmindefredet og derfor er aktiviteterne, som Dragør Ungdomsskole og DGI (Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger) arrangementer tilpasset de historiske bestemmelser.
Kongelundskasernen

Et større areal på Kalvebodvej 250 ligger over for P-pladsen ved Kongelunds Fortet blev eksproprieret i 1951 af Søværnet. I tresserne blev Kongelunds Kasernen opført, hvor mandskab, der skulle betjene de nærliggende raketsystemer blev indkvarteret. Ni raketramper blev opført ved Pinseskoven tæt ved kommunegrænsen mellem Dragør og Tårnby.
Radaranlæg, der skulle anvendes i forbindelse med Nike-raketsystemet, blev bygget på det gamle Kongelunds Fort. Ramper, hvor radaranlæg var placeret ses stadig på fortet.

Da funktionerne omkring Nike-systemet blev nedlagt blev kaserneområdet ledigt. Forsvaret solgte området i 1995 til Indenrigsministeret (Direktoratet for Udlændinge).
I den nordlige del blev der på dispensation opstillet flere pavillonbygninger til brug for de afviste asylansøgere, som Røde Kors indlogeret i lejren.
Lejren nedlægges
Røde Kors forlod lejren i 2018 bl.a. fordi, der var konstateret skimmelsvamp i de oprindelige kasernebygninger.

Statens tilbød i.flg. reglerne Dragør Kommune, at de kunne købe arealet og bygninger. Som man husker, var der livlig debat i medierne. Skulle kommunen købe området? Hvad kunne det bruges til? Er der restriktioner omkring anvendelse o.s.v.

Statens ejendomsselskab besluttede, at nedrive den gamle kaserne. Bygninger blev fra december 2019 skilt ad og giftige materialer sorteret fra inden bygningerne blev helt nedrevet.
I marts 2020 fjernede man de nyere pavillonbygninger. Tilbage er kun den ældre ejendom ”Lille Kalvebodhøj” og nogle garagebygninger.
Senest har Økonomiudvalget i Dragør Kommune godkendt, at en bred arbejdsgruppe i samarbejde med DGI undersøger muligheder for anvendelse af området.

Evt. forhandlinger om grunden vil fremover foregå med ”Freja Ejendomme”, der sælger og udvikler statens tidligere ejendomme til nye formål.