Hvor lang er Amager?

Amager er ca 16 km på den længste led og ca. 11 km på tværs. Går man tilbage til omkring 1790 ville man måske dengang sige, at der er 1½ mil eller 11,3 km til det yderste punkt på Amager.

Danske hovedveje var allerede opmålt i 1600-tallet, men først i Kong Christian VII’s tid blev Amager Landevej opmålt.

16. marts 2020. Afstande på Amager er udmålt fra “Nulpunktstenen”, der er opstillet for 100 år siden i Torvegade lige uden for den oprindelige byport. (Foto: Dines Bogø).

Af Dines Bogø

Norsk marmor

Omkring 1790 blev der rejst tre milepæle på Amager. Afstanden var udmålt fra Amagerport (nedrevet 1857), der lå i Torvegade på Christianshavn.

I Torvegade finder man en slags “milepæl” tæt på, hvor den gamle byport stod. Denne ” Nulpunktsten” er opsat i 1920 tæt på ydersiden af byporten. Denne sten er udført i granit. De ældre rigtige milepæle var udført i norsk marmor.

Afstanden på 5,3 km til Kastrup var udmålt via Kastrupvej. Afstand til Tårnby var 5,1 km og udmålt ad Amagerbrogade og Englandsvej.

På ældre kort er milepæle markeret. Her på kort fra 1907 ser man 1-mil pælen på Amager Landevej nord for Store Magleby.

Man kunne komme til Store Magleby og Dragør ad Amager Landevej. Henholdsvis 8,8 km og 11,3 km.

På det ældrematrikel ser man at 1-mil pælen lå ved Rygaard i Store Magleby kommune. Markeret i baggrunden på kortet ser man banerne 04-22.

Milepæle på Sydamager

Det med, at der i.flg. indskriptionen er 11,3 km til Dragør skulle man nok ikke tage alt for bogstaveligt, for så endte man midt ude i Dragør Havn.

9. marts 2019. Badstuevælen, Dragør. Det er stadigvæk svært at se, at der står C VII og 1½ Mill. (Foto: Dines Bogø).

I Dragør står 1½-mil pælen på Kongevejen ved Badstuevælen. Der har den stået i 240 år og det vil den nok blive ved med. Undtagen, når den evt. nedtages for en nødvendig renovering.

Badstuevælen med 1½-mil pælen. Allerede for mange år siden var det svært at tyde teksten på stenen. (Foto: Dines Bogø).

1-mil pælen stod oprindelig også i Dragør kommune (Store Magleby kommune), men da Københavns Lufthavn i 1957 ønskede at udvide nuv. bane 04R-22L blev milepælen flyttet.

Da man samtidig lukkede den sydlige del af Amager Landevej passede de gamle mål alligevel ikke.

1-mil pælen på Englandsvej. Nuværende og forrige placering. (Arkiv: Dines Bogø og Museum Amager).

1-milpælen, der ville have stået midt mellem de to hovedbaner i lufthavnen blev flyttet til kommunegrænsen på Englandsvej mellem Tårnby og Store Magleby kommuner.

Da Englandsvej blev omlagt i 1971 blev 1-milpælen opstillet på den nuværende placering ved Hovedgrøften lige ved indkørslen til Store Magleby landsby.

4. juli 2019. I dag lægger bilister ikke mærke til stenen, da de har travlt med at komme ned fra 80 km/t til 50 km/t på det sted. (Foto: Dines Bogø).

½ mil fra Amagerport

Ved Ny Skelgårdsvej 3,75 km fra Amagerport på Christianshavns Vold blev der rejst en halvmilesten udført i norsk marmor. Denne blev omkring 1835 erstattes af en mere hårdfør ca. 2 m høj pæl af bornholmsk sandsten.

½-mil stenen passerer vi ved Amager Landevej 14 i Tårnby.

Stenen står i et lille hak i en have på Amager Landevej 14 og ikke mange tænker over, at det sted også er næsten på kommunegrænsen. Det er meget tilfældigt, da kommunegrænse og afstand til Christianshavn, ikke har noget at gøre med hinanden.

Hvad kan vi bruge de milepæle til?

Som med meget andet historisk. I praksis kan man ikke bruge milepælene til noget, men minde os om, at afstande betød meget med datidens transportmuligheder.

23. juni 2020. Stenen er i dag placeret tæt ved Hovedgrøften. Der var tilfældigvis et stykke jord, hvor der var plads. (Foto: Kortforsyningen).
 

Seneste artikler

 

Fik du læst?

Tivoli er åben…

FORÅR: Iklædt påskegult åbnede Tivoli i dag portene til dette års sommersæson, der varer til 22. september. Forlystelseshaven lægger ud med at markere Påske i

Læs mere »