Maja Lykke – ”Jeg bor på Amagers bedste villavej”

Da Maja Lykke og hendes mand skulle finde et hus til deres lille nye familie, skulle det være på Amager. Drømmehuset lå på en stille villavej, der mindede om deres egen jyske opvækst. Tæt på København, tæt på Ingolfs Kaffebar, tæt på umuligt at få råd til.

Hvad er din tilknytning til Amager?

Jeg har altid godt kunnet lide Amager, så da min mand og jeg skulle købe hus, var det helt naturligt, at det skulle være på Amager. Vi faldt for et dobbelthus på Obdams Allé. Det var helt perfekt. Det var en lukket villavej, hvor man boede tæt på hinanden. Vi kendte naboerne i den anden halvdel af dobbelthuset. Der var to børneværelser. Allerede første gang, jeg hørte om huset, tænkte jeg: “Det er lige præcis det, jeg gerne vil!”. Men det kostede en halv million for meget.

”Jeg er lige ved at græde”

Vi var nødt til at se det, selvom det var for dyrt. I samme øjeblik jeg træder ind gennem havelågen, kan jeg mærke, at der falder noget på plads. Det er som at komme hjem. Men der er rigtig mange andre derinde, for det er et populært hus. Jeg kan huske, at jeg går rundt derinde og er lige ved at græde. Jeg kan næsten ikke holde ud, at vi står i det her hus, der er det helt rigtige sted, men som vi ikke har råd til. Vi har en 8 måneder gammel baby på det tidspunkt, og jeg ved allerede godt, at jeg vil have to børn til de to børneværelser. Det er nogle stærke følelser, der er på spil lige der. Og så kunne det ikke lade sig gøre.

Da vi kommer hjem sammen med mine svigerforældre, der har været med ude at kigge, siger min svigermor: “Hvad var det nu det hed, det hus, I skal have?”. Vi kunne allesammen mærke det. Det var det hus, der var det rigtige. Der var slet ikke nogen diskussion om, at vi skulle have det hus.

Pludselig blev det muligt

På magisk vis blev huset sat ned, og efter lange forhandlinger fik vi det ned i et leje, hvor vi kunne være med. Det var nok en kombination af, at huset i forvejen var sat alt for højt i forhold til, hvordan markedet så ud på det tidspunkt, at ejerne allerede havde noget andet og skulle videre, og at jeg havde en god kontakt til kvinden i huset. Det virkede som om, at det gjorde en forskel, at vi kendte naboerne så godt, og at de kendte os.

Både Niels og jeg kommer fra Jylland. Jeg voksede op på en rolig villavej, hvor man sendte børnene ud at lege på vejen, og så spillede man Antonio og sådan noget. Og jeg har altid haft en drøm om, at vi skulle bo et sted, hvor det var muligt. Da vi besluttede, at vi skulle blive på Amager nær ved byen, føltes det slet ikke som en mulighed. Men pludselig blev det muligt både at få en lille hyggelig villavej og at bo i København.

Fremad Amagers rødder

Der er et helt særligt fællesskab på vejen. Det er fuldstændig fantastisk. Alle husene på Obdams Allé, Hollands Allé, Grækenlandsvej og Mikkel Skovs Allé er ens. De er bygget på samme måde, i samme grundejerforening.

Den vej, der går op til Amagerbrogade, hedder Fremad Alle. Da husene blev bygget, var det arbejderne, der flyttede fra byen og langt ud på landet, som det jo var dengang. Det var deres børn, der rendte og spillede fodbold på Fremad Alle, og det var sådan Fremad Amager blev til. Det var arbejderbørnene fra netop de her huse, der manglede noget at lave ude på landet. Dengang boede man fire familier i husene, hvor der nu bor to. Så man har boet småt dengang, men de havde formodentlig heller ikke ret mange penge.

Sommerfest og loppemarked

I dag er det et fuldstændig fantastisk sted at bo for børnefamilier. Her er det vildeste børneliv. Børnene leger på vejen og løber frem og tilbage mellem husene. Der er sommerfester, hvor vi slår stort telt op og griller. Inden da er der loppemarked, hvor alle går rundt i boderne og køber hinandens skrammel og håber på, at børnene ikke får alt for meget hjem. Succeskriteriet er, at man får mindre med hjem, end man havde med ud, men det er sjældent sådan, det går. Ungerne elsker det! Vi har boet der i 10 år nu, så hele dagen går jo med at gå og sludre med hinanden. Der er børneaktiviteter og skattejagt for børnene om dagen og fest om aftenen, der sommetider varer til den lyse morgen.

Spiseklub og sammenhold

Noget helt unikt er, at vi har en spiseklub på vejen, hvor vi lige knap en gang om måneden besøger hinanden. Vi bliver parret sammen sådan, at vi for eksempel næste onsdag skal være værter for to familier, der kommer på besøg til mad. Vi spiser sammen fra klokken 17 til 19, ungerne leger, og så går vi hver til sit igen. Konceptet er, at det skal være helt almindelig hverdagsmad, så man ikke skal diske op med noget særligt. Omkring halvdelen af grundejerforeningen er med i den. Den ordning betyder dels, at børnene får anledning til at møde hinanden og lege sammen, men det gør også, at vi kender hinandens børn og passer lidt ekstra på hinanden, fordi vi har et andet tilhørsforhold. Det giver en tryghed og en fællesskabsfølelse. Begge vores familier bor i Jylland, så det er rart, at hjælpen er nær, når der er brug for det.

Naboerne til undsætning

For nylig fik min søn på 8 år blindtarmsbetændelse. Niels tog bilen til Hvidovre Hospital med Viggo for en sikkerheds skyld på vagtlægens anbefaling. Det virkede ikke så slemt til at starte med, men da de havde siddet derude hele dagen, viste det sig pludselig, at han skulle opereres akut. Havde jeg vidst, at det stod sådan til, var jeg taget med selv, og nu stod jeg pludselig derhjemme uden bil og skulle skynde mig til Hvidovre med det samme. Der var det virkelig godt, at vi havde sådan et stærkt bånd til naboerne, at jeg kunne gå ind og låne en bil og sige: ”Jeg har ikke tid til at høre om jeres ferie – jeg skal bare afsted nu!”.

Hvad er den største nyhed i dit liv?

Jeg er blevet selvstændig, så jeg er begyndt at arbejde hjemme. Og jeg elsker det! Jeg elsker stadig at være hjemme i mit hus. Jeg havde fundet nogle flotte lokaler inde i København til terapi og coaching, for det troede jeg, at jeg skulle have. Men så begyndte jeg at holde samtalerne herhjemme i min glasudestue. Og det er så fedt! Så nu har jeg sagt mine lokaler op inde i byen, for det skal bare være her. Og mine kunder elsker det også. Vores børn elsker også at være herhjemme! Jeg kan foreslå, at vi tager i Zoologisk Have, og de kan sige: ”Kan vi ikke bare være herhjemme?”.

Hvad består din hverdag af?

Jeg har arbejdet med salg i 25 år i store danske medievirksomheder, og nu har jeg uddannet mig til terapeut og coach. Jeg har været i gang med psykoterapeutuddannelsen i fire år og har gået i flere år og tænkt på, hvordan jeg kunne kombinere min mangeårige erfaring med den nye viden, jeg har fået.

Da jeg sprang ud som selvstændig, fik jeg øje på, at et problem, der gik igen hos mange selvstændige, var, at de hader at sælge. De får det simpelthen ikke gjort. Men det er jo en helt afgørende del af deres forretning. For hvis der ikke er noget salg, så er der ikke nogen omsætning, og hvis der ikke er nogen omsætning, så er der ikke nogen indtjening, og hvis der ikke er nogen indtjening, så har man slet ikke nogen forretning. Så det er ikke noget, man kan sige, at man ikke gider. For dét skal man.

Der skete en kæmpe forandring for mit eget salg, da jeg begyndte at arbejde med mig selv. Jeg har altid været god til at sælge, men indtil jeg begyndte at arbejde med mig selv, følte jeg lidt, at jeg snød. Mine kunder købte af en forretningsperson, der slet ikke havde noget med mig at gøre. Jeg kunne slet ikke forstå, at mine kunder kunne lide hende sælger-Maja. Og da jeg formåede at få mig selv ind i salget, der blev jeg meget bedre til at sælge. Kunderne begyndte at købe, fordi de fik en relation til mig. Det blev et mere reelt møde, hvor jeg lyttede og hjalp dem med at løse deres problem, uden at jeg behøvede at tage en sælgerrolle på mig. Og dét vil jeg gerne lære andre.

Hvad er dit bedste Amagertip?

Vi elsker at tage på legepladsen ved Smyrnavej. Der leger hele familien vinkeskjul sammen. Vi tager også tit gæster med over. Når vi holder familiefester, er alle aldre med til vinkeskjul.  Den er nemlig perfekt til gemmeleg, og den er også perfekt, hvis man ikke gider at lave aftensmad. Der er en pizzamand på torvet, der laver de bedste pizzaer i sin vogn, Pizza Art. Så kan man sætte sig over på legepladsen med sin mad. Der er nemlig aftensol. Det er det eneste, jeg ikke har fået i mit hus: aftensol på glasterassen.

Mig og mit Amager

Mig og mit Amager er historier om Amagerkanerne. Vi har set hinanden på gaden. Vi genkender hinandens ansigter. Vi bor tæt. Men vi kender ikke alle de spændende livshistorier og erfaringer, vi har i fællesskab. De historier fortæller vi i Mig og mit Amager.  

Vil du holdes opdateret med nye historier og aktualiteter fra Amager så meld dig ind i AmagerNyt´s Facebookgruppe her. Så får du automatisk notifikationer og kan åbent deltage i debatten i det lokale fælleskab.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?