Merry – En biograf på Amager

Hvem har ikke prøvet, at sidde og at tale om biografer? ”Kan du huske den og den, der lå der”? På Amager falder talen hurtigt på de lokale biografer. Jo der er to biografer henholdsvis i Dragør og Kastrup, som de fleste hurtigt blive enige om. Hvor de oprindelig lå, da de åbnede henholdsvis i 1909 og 1918, er en helt anden historie.

August 1933. I hjørneejendommen Amagerbrogade 102 lå en af Amagers første biografer. Den åbnede i 1906 under navnet Sønderbros Biografteater. (Foto: Erik Johansen).

Af Dines Bogø

Biograferne i Sundby

I annoncen fra marts 1906 står der, at biografen ligger Amagerbrogade 180. Husnumrene blev ændret i 1923. I dag er det nr. 102.

Langt de fleste husker Merry Teatret og Amager Bio. Så var der en mere inde ved Amagerbankens hovedkontor. Biografen hed Aladdin, men blev ofte forvekslet med navnet på den biograf, der lå på Christianshavns Torv.

Øvrige biografer på Amager

Atlantic hed biografen på Christianshavns Torv. Mindre kendt er det, at Filmmuseet i mange år havde en biografsal også på Christianshavn. Biografen lå i Dronningensgade 3.

Alle lidt ældre på Islands Brygge husker Bergthorateatret i Isafjordsgade 9-11. Der var også udendørs biograf på Kastrup Fort. I nyere tid har der været biograf i Amager Centret under forskellige navne, bl.a. Merry 1-2-3.

For 5 år siden åbnede Nordisk Film en biograf med mange sale i Fields.

I to år lå biografen på hjørnet af Lærdalsgade (ved sporvognen). Biografen blev derefter indrettet i en nyopført ejendom på det hjørnet af Tingvej, som man ser helt til højre. (Postkort: Sundby Lokalhistoriske Forening).

Merry-Teatret

I december 1918 skriver man, at Merry-Teatret er den tidligere Sønderbro-Biograf).

Mange af de ældre biografsale eksisterer stadig og ofte indgår dele af salen i et supermarked.

Biografsalen på Tingvej 4, der havde været supermarked i mange år, blev nedrevet i slutningen af marts 2018. (Foto udlånt af Alan Lyman).

ALDI overtog den gamle Merry-biografsal. Indgangsparti m.v. anvendes fortsat som restaurant.

Den første Merry-biograf hed Sønderbros Biografteater og den lå på Amagerbrogade 102 lige over for Lyongade. Efter få år blev biografen flyttet lidt længere mod nord til Amagerbrogade 92 og navnet blev i 1918 ændret til Merry Biograf.

August 1933 og april 1940. Biografen lå her på Amagerbrogade 92 i lidt over 30 år. (Fotos: Erik Johansen).

Den ældre biograf på hjørnet af Tingvej var blevet utidssvarende i 1939. En ny og større med plads til 900 gæster blev bygget på det andet hjørne af Amagerbrogade / Tingvej. Her eksisterede biografen fra 1940 til 1975.

Erik Johansen var på pletten i 1962, da han hørte, at den tidligere biograf skulle nedrives. April og august 1962.

I foråret 2018 blev den gamle biografsal på Tingvej revet ned og erstattet af nyt byggeri med lejligheder og et moderne supermarked.

Amagerbrogade 84. Indgang til Merry-Teatret og i mange år fra 1975 restaurant. (Foto: Erik Johansen 1970 og 50 år senere taget af Dines Bogø).

Seneste artikler

 

Fik du læst?