Klimavenlig mad under coronakrisen

Nok er klimakrisen udsat på grund coronakrisen. Men det forhindrer ikke Seerupgaard på det sydlige Amager, ved landsbyen Store Magleby, i at kæmpe videre for økologisk frilandsgartneri.

Økoskabet er et ”skur” på Seerupgaard hvor man kan logge sig ind med en talkode – for at hente de økologiske varer man har bestilt og betalt senest dagen før. Foto Jens Breinholt Schou/AmagerNyt

Af Jens Breinholt Schou

Økoskabet

Frilandsgartneriet Seerupgaard fortalte for nogle dage siden på Facebook at gården i al hast havde besluttet at åbne et såkaldt Økoskab hvor man kunne købe lokale varer som fx fisk, grønt og æg.

På gartneriets hjemmeside kunne man læse: ”Tiden er lidt speciel, og faktisk er det lidt tidligt i Økoskabets udvikling. Men nu gør vi det lidt før end planlagt. Vi åbner op for, at I kan købe varer fra andre producenter end Seerupgaard. Det er det, der er meningen med Økoskabet.”

”Forklaringer er” siger Marc Seerup Hansen samtidig med at han lægger kartofler ”at vi og en del af vores kolleger havde problemer med at sælge vores produkter. Det var producenter der sælger til restauranter, og nu er restauranterne jo lukkede. Så vi besluttede, at det så var nu vi skulle åbne Økoskabet for andre producenter.”

På længere sigt er ideen at vi producenter af økologiske varer gerne vil sælge vores produkter direkte til forbrugerne. På den måde kan vi skære ned på kørsel, madspild og udslippet af CO2. Og med et Økoskab, hvor kunderne kan hente varerne når det passer dem, så behøver vi ikke at bruge tid på en betjent gårdbutik. Sådan forklarer og Marc Seerup Hansen der sammen med Neel Seerup Hansen og deres to børn og gartnerelev Jeanette driver det økologisk frilandsgartneri. ”På den måde kan vi alle hjælpe hinanden med det fælles mål – At hjælpe klima og miljø i den rigtige retning” skriver Seerupgaard på sin hjemmeside”

Brune høns fra gården Hegnsholt med adgang til at spise kløvergræs og insekter. Foto Hegnsholt, Lejre

Varerne i skabet

Og varerne i skabet, det kan som nævnt fx være grønsager, æg eller frisk fisk. ”Det er os der lægger ud på nettet hvilke varer der kan købes. Sagen er nemlig at vi ikke har de samme varer hele tide, høsten skifter jo. Så er det op til kunderne at bestille”, siger Marc, ”man bestemmer selv hvilken dag man vil hente sine varer, men de skal bestilles senest kl. 12 dagen før.”

Hvad med prisen, fx koster 6 æg 30 kr., det er ikke billigt? ”Ja, det kommer an på hvordan man ser på det”, sige Marc, ”Det koster at producere ansvarligt mad. Så hvis hønsene skal have et godt liv, så koster det mere end konventionelle æg. Disse æg er såkaldte græsæg fra høns i mobile huse, der jævnligt flyttes til frisk græs, det koster ekstra. Prisen, den er faktisk den pris producenterne får – når og hvis de igen kommer til at levere til toprestauranter. Og så er der mere smag i sådan nogle æg.”

”Måske synes nogle at prisen er høj. I Danmark har efterhånden vænnet os til at mad ikke skal koste ret meget; men det har sin pris på længere sigt ikke at tage hensyn miljø og klima, og 1 kr. mere per vare betyder meget for producenter, der ønsker at lave bedre fødevarer” forklarer Marc og forsætter med at lægge kartofler.

Hvor er så det Økoskab? Indtil videre er der kun ét Økoskab, det ligger på Fælledvej 120, 2791 Dragør. Og man bestiller via nettet: https://www.okoskabet.dk/. Seerupgaards plan er dog at der skal være flere Økoskabe i Danmark.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?