Fedt at vi har fået heltestatus

Fyldte bleer og snotpapir, der ryger ud af en fyldt affaldspose. I øjeblikket er Johnny Jensen og hans skraldemandskollegaer ekstra udsatte, når folk ikke pakker deres skrald ordentligt. For at mindske smitterisikoen kører de kun to i hver bil, hvor de tidligere var tre. Det gør jobbet hårdere, men corona har også givet større anerkendelse og mange flere børnetegninger.

– Det bedste er alle de børn, der laver tegninger til os i øjeblikket. Så står de og kigger og vinker, når vi henter affald. Der er også mange, som takker os, og nogle sætter lige et par sodavand ud. Det gør lige ens arbejdsdag lidt bedre, fortæller Johnny Jensen som er skraldemand og kører Tårnby.

Serie: Når corona er en del af jobbet

Man kan godt få lyst til at kalde dem helte. Selv vil de sige, at de bare passer deres job. Men hvor vi andre kan forskanse os hjemme i en sky af sprit, passe os selv og det helt nære, er de nødt til at gå ud i samfundet. Det betyder, at de er mere eksponerede for smitte, og det betyder også, at de har et andet blik for, hvad corona-krisen gør ved os mennesker. Her fortæller skraldemand Johnny Jensen om, hvordan det er pludselig at få heltestatus.

Af Pia Melander Guilbert

– Jeg dyrker en del kampsport, og det var i den forbindelse, det først gik op for mig, at corona var ved at blive en reel trussel. Flere stævner blev aflyst. Jeg arbejder også som dørmand på forskellige musikfester på Amager, og så måtte der pludselig ikke komme flere end tusind ind. 

– Da Danmark lukkede ned, blev det besluttet, at vi skraldemænd skulle køre nødsdrift, hvilket vil sige, at vi i øjeblikket kun henter husholdningsaffald. Samtidig blev der indført nogle nye regler, der skal forhindre, at for mange bliver smittet på én gang. Vi er kun omkring 30 skraldemænd, der dækker Dragør og Tårnby. 

Tænk på skraldemændene når du pakker affald

– Før var vi tre i hver bil. Nu er vi kun to. Det betyder, at man skal mere ind og ud. Ruterne er blevet lidt kortere, men det er stadig hårdere. Vi møder også forskudt. Et hold kommer klokken 05 og et andet klokken 06. Møder foregår udendørs, og vi er holdt op med at drikke kaffe sammen, når vi har fået fri.

– Jeg kører i villakvartererne i Tårnby. Vi passer på, så godt vi kan, men mange er dårlige til at pakke deres skrald forsvarligt og stille det ud til skellet, selvom der har været kørt kampagner om det. Vi står dagligt i en sky af støv. Fyldte bleer og snotpapir ryger også jævnligt ud, når vi tømmer affaldssække. Du må gerne lige skrive, at det vil være dejligt, hvis folk bliver bedre til blandt andet at lægge fyldte bleer ned i en pose, i stedet for at smide dem direkte i skraldepanden.

For at mindske smitterisikoen kører de kun to i hver bil, hvor de tidligere var tre. Det gør jobbet hårdere for skraldemændene. Men corona har også givet større anerkendelse blandt andet mange fine børnetegninger, fortæller Johnny Jensen.

Børnetegninger og sodavand gør os glade 

– Det bedste ved at være skraldemand er, at man er sin egen herre. Der står ikke nogen chef og råber og skriger af mig. Hvis bare jeg passer mit arbejde, må jeg selv om, om jeg lige vil stå og snakke fem minutter med Fru Jensen. Jeg møder mange mennesker, og kan også godt lide den fysiske del. Jeg går et sted mellem ti og 18 kilometer om dagen gennem mit job. 

– Det er fedt, at vi har fået heltestatus. Når man fortæller, at man er skraldemand, siger folk nu: ”Nå, det er også en meget vigtig funktion.” Det var der altså ingen, som sagde før, men det er gået op for mange mennesker, hvilke konsekvenser det vil have, hvis vi bliver syge. Så bliver der ikke hentet skrald.

– Det bedste er alle de børn, der laver tegninger til os i øjeblikket. Så står de og kigger og vinker, når vi henter affald. Der er også mange, som takker os, og nogle sætter lige et par sodavand ud. Det gør lige ens arbejdsdag lidt bedre.

“Kære Skraldemand – pas godt på dig selv. God dag fra alle os fire” og en fin tegning. Corona har ændret vores syn på skraldemanden og det giver glæde på begge sider af skraldestativet fortæller Johnny Jensen til AmagerNyt.

Læs også fra samme artikelserie:

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?