Er et foto ægte, der viser russiske soldater i Berlin den 1. maj 1945? Man ser dem hejse den sovjetiske fane på Rigsdagen. Er et foto ægte, der viser amerikanske soldater rejse det amerikanske flag på stillehavsøen Iwo Jima den 23. februar 1945? I flere tilfælde blev berømte begivenheder gentaget under bedre fotografiske vinkler og lysforhold.
Findes der ikoniske fotos fra besættelsestiden i Danmark, der kan kaldes næsten ægte?
Af Dines Bogø
For 20 år siden kontaktede nu afdøde Johannes Holbech mig. Han var fra Odense og var kommet til Dragør nogle år efter besættelsen.
Han ville gerne fortælle om en berømt fotoserie, som var lavet under lidt andre omstændigheder end, det der officielt var skrevet om serien.
Baggrunden for fotoserien
Nogle unge mænd i bebyggelsen Gerthasminde ved Ansgar kirke i Odense havde i juli 1943 hørt om en pige, der var blevet overfaldet ved Albani Bro, fordi hun havde været sammen med tyske soldater.
Fire unge mennesker ville skræmme andre piger, og derfor besluttede de at lave en fotoserie, hvor man viste, hvad der kunne ske med piger der fraterniserede med tyske soldater.
En revisorassistent, en boghandlermedhjælper, en butikselev og en fotografassistent aftalte med en køkkenpige fra restaurant ”Skoven”, at de ville lave en fotoserie med ni motiver.
Aktionen i Gerthasminde 25
Aktionen startede med, at man på foto 1 ser en pige blive jagtet af tre mænd. Optagelsen blev lavet i parken ved Ansgars Kirke.
Man ”organiserede” en bænk i parken og bar den ind i baghaven til Gerthasminde 25.
Rækkehusbyggeriet Gerthasminde blev af lokale omtalt som “Pension Erotica”. Rækkehusbyggeriet var en slags pensionat, hvor der ofte boede, der 4-5 studerende eller lærlinge i hvert af rækkehusene. Baghaven kunne man kun komme til ved at gå gennem huset.
På de næste fotos ser man, at pigen får revet tøjet af og overmales med hagekors. Desuden bliver hun klippet skaldet.
Pigen havde betinget sig, at hun kunne vaske ”malingen” af, så man brugte en korkprop med aske. Hun ville ikke klippes. Som illustration havde man lånt noget afklippet hår hos en damefrisør.
Det hele endte med, at en politibetjent reddede den nøgne pige.
Kopier af negativerne
Fotografassistenten sørgede for et aftryk til deltagerne og desuden nåede man, at lave andre sæt med de ni optagelser.
Flere af deltagerne måtte gå under jorden, da tysk politi havde fundet frem til, hvem der havde lavet serien og den fotohandler, der havde lavet kopier.
Serien blev solgt over hele Danmark og i udlandet, som ægte optagelser. At der var lidt afklædte pigeben på nogle af optagelserne, skadede ikke salget.
Revisorassistent Johannes Holbech havde to sæt, da han efterfølgende også havde fået sættet, som boghandlermedhjælperen fik. Frihedsmuseet har i dag et af de originale sæt.
Autentisk eller en rekonstruktion på Amager
Blev der lavet noget tilsvarende på Amager? Der findes en meget kendt fotoserie optaget på Sundbyvester Plads. Er det autentisk på alle måder eller evt. en rekonstruktion?
Læs mere i en kommende artikel.