Fra kontormus til social- og sundhedshjælper – det er aldrig for sent

Gitte Andresen satte sig tilbage på skolebænken i en alder af 50 år. To år senere har hun fået et helt nyt arbejdsliv, en stor selvtillidsindsprøjtning og en hue med lilla bånd. Hun er nemlig lige blevet uddannet SOSU-hjælper.

Gitte Andresen satte sig tilbage på skolebænken i en alder af 50 år. To år senere har hun fået et helt nyt arbejdsliv, en stor selvtillidsindsprøjtning og en hue med lilla bånd. Privatfoto

Gitte Andresen var ledig. Hun havde arbejdet på kontor i mere end 30 år. Langt de fleste af årene i samme specialiserede stilling, der nu gjorde det svært at overføre de mange års erfaring og kompetencer til et nyt job et andet sted. Den 30. marts i år bestod hun sin afsluttende eksamen som SOSU-hjælper. Nu arbejder hun i hjemmeplejen og håber, at hendes karriereskift kan inspirere andre til at springe ud i det samme.

”Når jeg som kontormus kan komme ud som sundhedshjælper, så kan andre også,” slår hun fast, ”og det job, jeg har fået, er så givende.”

Fire ugers ”snusepraktik”

Gitte Andresen var til aktivertingsmøde på jobcentret, da virksomhedskonsulent Michael Wagner fra Jobcenter Tårnby-Dragør luftede ideen om karriereskifte for hende.

”Jeg havde siddet på kontor i langt over 30 år, så jeg tænkte, at måske var det nu, jeg skulle skifte A til Å. Jeg sagde til ham, at jeg gerne ville prøve noget inden for pleje og omsorg.”  

Michael Wagner foreslog en ”snusepraktik” på et plejehjem, hvor Gitte kunne få lov at prøve sin mulige fremtidige karriere af.

”Når man er ledig og har tilmeldt sig Jobcentret, kan man komme ud i en virksomhedspraktik med op til 4 ugers varighed,” fortæller Michael Wagner, ”det er en god måde at prøve nye karriereveje af på. Du får lov at mærke efter, om det er en branche eller jobfunktion for dig.”

Virksomhedskonsulent Michael Wagner fra Jobcenter Tårnby-Dragør luftede ideen om et karriereskifte for Gitte Andresen og det skulle vise sig at være en god idé. Foto: Maiken Kestner / AmagerNyt

”Det vigtigste er, at man har lysten, nysgerrigheden og motivationen til at udfordre sig selv. En virksomhedspraktik er ofte en god genvej til et fast job eller en uddannelse og til at få noget mere på sit CV,” tilføjer Michael Wagner.

For Gittes vedkommende gav praktikken indblik i, om en uddannelse som SOSU-hjælper var noget for hende. Gennem en fire ugers praktik på det lokale plejehjem på Løjtegårdsvej fik hun lov til at opleve, hvad der lå på den anden side af eksamensbeviset.

”Det var en helt anden verden på godt og ondt. Det var hårdt og somme tider frustrerende, men det var også givende på en helt anden måde, end jeg var vant til. Jeg blev så glad for det,” fortæller Gitte, der efterfølgende blev tilbudt et fast afløserjob hver anden weekend på plejehjemmet, hvor hun kunne få mere erfaring.

Tilbage på skolebænken

Gitte Andresen startede på grundforløbet til uddannelsen som SOSU-hjælper samtidig med, at hun arbejdede 30 timer om ugen i et vikariat i en vuggestue. Grundforløbet varede 20 uger og foregik online, så Gitte kunne læse, når hun havde fri fra arbejde. Ved siden af vikariatet løb studierne også gerne op på omkring 25-30 timer om ugen.

”Det faglige var ikke altid været nemt, og i starten var det ret angstprovokerende at skulle lære så meget nyt. Jeg er jo ikke 18 år længere, og der var mange nye begreber og latinske ord, jeg pludselig skulle forstå. Somme tider måtte jeg få min mand til at læse kapitlet, så jeg kunne spørge ham, om han forstod det,” siger Gitte, ”men jeg har ikke nogen uddannelse ellers, så jeg var så glad, da det lykkedes mig at få min eksamen.”

Efter grundforløbet startede Gitte Andresen på hovedforløbet, som gennem godt et år vekslede mellem skolen i Brøndby og praktik på plejehjemmet på Irlandsvej og i hjemmeplejen.

”Jeg lærte hurtigt, at sundhedshjælpere ikke bare er nogle, der kommer og vasker og tørrer. Man får et forhold til borgerne. Det er jo dig, der træder ind gennem døren hver morgen. Du skal kunne motivere og have et smil på læben, også selvom du selv har en dårlig dag. Det skal du lægge på hylden, når du træder ind gennem døren, for du kan være den eneste de ser den dag.”

Gav bonus på selvtillidskontoen

En af de helt store udfordringer i starten var, når Gitte skulle stå for den personlige pleje.

”Den personlige hygiejne havde jeg ikke prøvet før, og der var nogle personlige grænser, jeg skulle have rykket. Det føltes som om, at jeg tog en lynlås, lynede ned på borgerne og kravlede ind i dem. Det kom meget tæt på,” fortæller Gitte. Hendes kollegaer sagde, at det ville blive naturligt med tiden, og hendes vejledere forsikrede hende om, at man ikke kunne se udefra, at hun ikke var helt tryg ved det.

Men Gitte var fast besluttet på at blive komfortabel med rollen og for at hjælpe sig selv, fik hun hypnose.

”I starten var jeg skeptisk, men det hjalp mig faktisk, og i dag har jeg ingen udfordringer,” fortæller hun.

Gitte oplevede mange udfordringer undervejs både i arbejdet og på skolebænken. Men når hun overvejede at kaste håndklædet i ringen, fik hun støtte fra familie, venner, kollegaer og vejledere til at fortsætte.

”Da jeg startede, lå min selvtillid i jobbet på et lille sted, men det har givet så meget på selvtillidskontoen, at jeg kunne gennemføre det,” siger hun, ”jeg har både rykket mig fagligt og personligt.”

Forleden bladrede hun igennem sit kladdehæfte fra uddannelsens begyndelse.

”Det var sjovt at se, at der var ting, jeg syntes, var svære i starten – og nu er det bare sådan, det er. Og hver gang, jeg klarede noget nyt, så tænkte jeg: Det kunne jeg også godt! Jeg fik bevist nogle ting for mig selv undervejs.”.

Eksamen hjemme i stuen

Da Danmark lukkede ned, blev Gitte Andresens afsluttende eksamen udskudt, og hun endte med at måtte gå til eksamen online.

”Min mand sad og arbejdede nede i kælderen og min yngste datter var oppe på førstesalen, så vi havde aftalt, at når det hele var overstået, så skulle jeg dunke i gulvet, så de kunne høre det. Tag huen med, råbte jeg, da jeg bankede i gulvet. Og så fik tårerne frit løb. Det var virkelig stort.”   

Gitte scorede aldrig under et 7-tal undervejs og afsluttede uddannelsen med 10 i begge sine eksaminer.

”Det er jeg utrolig stolt af, når jeg kommer fra noget helt andet,” siger hun, ”det her forløb har lært mig, at hvis man vil, så kan man altså godt.”

Selvom de fleste af Gittes med studerende var langt yngre end hende, havde de alligevel et godt sammenhold under uddannelsen.

”Derfor var det også lidt mærkeligt at gå til eksamen hjemme i sin egen stue. Vi skulle jo have heppet på hinanden og givet hinanden huer på, når vi var færdige. Så nu mangler vi at få afsluttet sammen,” siger hun.

I dag har hun et vikariat i hjemmeplejen og håber på en fastansættelse. Uanset hvad, er hun ikke i tvivl om, at der er job til hende derude med hendes nye uddannelse.

”Nu har jeg job, til jeg går på pension. Det var det, jeg gerne ville,” siger hun.  

Hun håber, at hendes historie kan give andre mod på at springe ud i det.

”Tag springet. Det mener jeg. Det har været en fantastisk rejse – og det er det sådan set stadigvæk.”

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

 
 

Fik du læst?

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

Læs mere »