Dagen hvor Tårnby åbnede

Så kom dagen hvor Danmark påbegyndte sin genåbning. I Tårnby var borgmester Allan S. Andersen – på afstand – med ude i den nye virkelige og dog fortsat lidt uvirkelige verden, hvor skoler og dagtilbud åbnede for de mindste.

I en pressemeddelelse fra Tårnby Kommune giver borgmester Allan S. Andersen en fyldig statusmelding på dagen for den gradvise åbning af dagtilbud og skoler. Statusmeldingen kan du læse i sin helhed herunder:

“Jeg var her onsdag morgen forbi Korsvejens Skole for – på afstand – at følge genåbningen af skolen for 0. til 5. klasse. Jeg er så imponeret over det kæmpearbejde, der har været med at sikre den gradvise og kontrollerede åbning. Og det gælder på alle skoler – og alle dagtilbud, herunder også dagplejen. Men tilbage til mit besøg på Korsvejens Skole.

De første børn fra de mindste klasser mødte kl. 8.00. Mange blev afleveret af deres forældre i gården og på legepladsen ved “leg på streg”. De store børn op til 5. klasse blev afleveret kl. 8.20. 

Børnene var glade – og forældrene vinkede løs, men generelt var der også lidt mere stille end der normalt er i afleveringssituationer. 

Børnene blev afleveret i grupper, og alle havde fået besked på Aula om, hvor de skulle møde og hvem de skulle i gruppe med. 

Klasserne var opdelt i to og bordene var stillet, så der var to meter mellem børnene. Jeg besøgte et af lokalerne, her havde lærerne sat skilte på, så alle elever havde en fast plads. 

Toiletterne var opdelte, så børnegrupper havde egne faste toiletter. Dagen var organiseret, så eleverne havde de samme lærere og pædagoger ugen igennem. 

Det var planlagt sådan, at børnene var ude mens der blev gjort ekstra rent midt på dagen. 

Hanne, som er skoleleder, fortalte, at dagen for alle elever skulle starte med en lille film for børn om Sundhedsstyrelsens anbefalinger. 

Lokalerne var udstyret med sprit og rengøringsmidler, så bordene ofte kan tørres af. Det var ekstremt velorganiseret og imponerende, hvor godt der var styr på det det hele. 

Jeg nåede også – på afstand – at tale med nogle piger fra 5.x, de fortalte at de selv havde taget noget håndsprit med i tasken og at de glædede sig til at være sammen med deres venner og veninder igen. 

Det skal også nævnes, at selv om det lige nu kun er 0. til 5. klasse, der møder ind på skolen, så foregår der online undervisning for de ældre klasser – heldigvis noget som rigtig mange har glæde af. 

Dagplejen

Personalet i dagplejen glæder sig til at komme i gang med hverdagen igen. Dog bliver det en ny og anderledes hverdag, hvor der på den ene side skal være fokus på tryghed, omsorg, og på den anden side, hele tiden skal være fokus på hygiejnen, og på at minimere det tætte samvær. Og det gælder jo i øvrigt alle steder, som I ved.

Hver dagplejer vil være ude så meget som muligt, og den fysiske kontakt mellem den enkelte dagplejer og forældrene vil være mindre end normalt. Vi vil derfor sikre den tætte kontakt der skal være til hver enkelt forældrepar, ved at tilbyde telefonisk kontakt hver dag i et fast tidsrum, hvor børnene sover. 

Her i dag onsdag var jeg forbi hos vores dagplejer Anette Wedderkopp. Hun havde glædet sig til at byde velkommen til sine dagplejebørn. Hun var glad for at være i gang igen og der var ingen tvivl om, at alle børnene nok skulle få al den omsorg, de havde brug for. Anette havde planlagt at de skulle være rigtig meget ude og at frokosten ville blive portionsanrettet. 

Daginstitutioner

Der var også besøg i dag på Daginstitutionen Nordmarksvej 26.

Her var legepladsen delt op i zoner med rødt bånd. Børnene blev afleveret på egen stue, så de skulle gå rundt om huset og ind af deres egne døre fra legepladsen. Forældrene skulle aflevere madkasser i kurve og selv tjekke børnene ind via Famly på deres telefon. 

Børnene var inddelt i grupper og mens vi stod og snakkede kom der tre drenge der skulle sige farvel, fordi de skulle starte i SFO. Det lyste ud af drengene at de var lidt sejere end alle de andre og var klar til at rykke videre ud i verden. 

Der var også et barn der blev afleveret, som løb rundt på stuen med armene i vejret, han strålede af glæde over endelig at være tilbage blandt legetøj og kammerater. Personalet havde planlagt efter alle kunstens regler, og der var ro på personalet, for de har også glædet sig til at komme på arbejde og være sammen med børnene igen. 

På vej hjem nåede jeg også kort forbi Daginstitutionen Nordmarksvej 22-24, som gør et ligeså godt arbejde. Her fik jeg så også besøg af en tv-station, som ville høre om vores erfaringer indtil nu i Tårnby. 

Vi passer stadig på vores ældre og svage

På plejehjemmene skærmer vores dygtige personale fortsat de ældre på fornem vis. Det er en svær tid, hvor omsorg og tilstedeværelse er vigtigere end nogensinde før.

Der bliver løftet i flok – og der bliver tænkt nyt og anderledes.

Rehabilitering kan komme til at fylde en del mere derude, nu da der kommer flere udskrivninger fra hospitaler. Det er en opgave jeg ved vores dygtige plejehjem også kan håndtere. 

Lidt om arbejdet på Rådhuset

Der stadig noget tomt på Rådhuset. Dermed ikke sagt, at arbejdet er gået i stå. De fleste medarbejdere har adgang til hjemmearbejde, og vi forsøger at få løst så mange opgaver som overhovedet muligt. Møder er der stadig mange af – langt de fleste af dem afholder vi som videomøder. Det er en forholdsvis ny arbejdsform i Tårnby Kommune, men det er gået godt og hurtigt med implementeringen.

Indtil videre ser det ud til, at vi skal frem til den 11. maj, før vi alle kan samles på Rådhuset til en mere normal hverdag. Det glæder jeg mig til. Men jeg glæder mig også over, at alle viser fleksibilitet og løser opgaver for borgernes skyld, selv om det ikke sker fra den traditionelle matrikel. Vores personale i Servicecentret besvarer fortsat ganske mange opkald fra borgerne hver eneste dag. Jeg hører heldigvis, at der er stor forståelse fra borgerne der ringer, når alle de vante opgaver ikke kan håndteres som det plejer. Men man får i hvert fald en god snak om de alternative muligheder, der er.

Mine gode kolleger i Kommunalbestyrelsen og jeg mødes også jævnligt. Det foregår også via videomøder. Vi har et ekstraordinært møde i Kommunalbestyrelsen i morgen, hvor vi sammen skal drøfte den videre genåbning af vores kommune og andre aktuelle emner.

Vores lokale erhvervsliv

Tårnby er desværre blevet ramt hårdt af krisen, når vi ser på erhvervslivet og på beskæftigelse.

Hoteller, transportområdet og serviceområder er nogle af de brancher, som lynhurtigt kunne mærke den mindre aktivitet i samfundet. Det har betydet en stor stigning i ledighed og i manglende likviditet og omsætning for virksomhederne. Lufthavnen er som I alle ved også hårdt ramt, og dermed også de ansatte.

Jeg ved at Jobcentret og Virksomhedsservice gør en stor indsats for at afhjælpe situationen, vi har også set de store nationale erhvervstiltag, som også er en rigtig fornuftig tilgang til tingene.

Jeg vil også gerne nævne nogle af de mere lokale tiltag fra Tårnby. Og det er afbødning, for jeg ved godt, at vi ikke i et ‘spuptag’ kan løse udfordringerne fra det offentliges side. Men derfor skal noget gøres alligevel – og det forsøger vi på.

I Tårnby Kommune har vi allerede for noget tid siden givet henstand mht. husleje for erhvervslivet i ejendomme, som kommunen ejer. Seneste tiltag er, at vi nu vil give henstand for en del af dækningsafgiften for erhvervsejendomme. Kort sagt, så udskyder vi betalingen helt til næste år. 

Læs også: Fra kontormus til social- og sundhedshjælper – det er aldrig for sent

Tak til Tårnbys borgere

Helt til slut vil jeg – selv om jeg har nævnt det tidligere – blot sige tak for jeres tålmodighed, tak til de svage, som skal være de stærke lige nu, tak for jeres sammenhold i en svær tid.

Det er det vi har gjort i fællesskab, der gør, at vi forhåbentligt snart kan få en mere almindelig hverdag sammen”, afslutter Tårnbys borgmester sin statusmelding på dagen hvor Tårnby påbegyndte sin genåbning. 

Kilde tekst og fotos: Tårnby Kommune

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?