2000 kilo spektakulær kunst til Københavns Lufthavn

En tyve kvadratmeter stor og 2000 kilo tung lysskulptur vil fra efteråret pryde Købehavns Lufthavns nye terminalbygning, Finger E. Det spektakulære værk blev skabt i 1975 af den danske multimediekunstner William Soya.

Foto: CPH

Af Pia Melander Guilbert

Når corona-pandemien letter, og flyene kan gøre det samme, vil du i Københavns Lufthavns nye terminalbygning, Finger E, kunne opleve et spektakulært kunstværk, nemlig en tyve kvadratmeter stor og 2000 kilo tung lysskulptur, der i 1975 blev skabt af multimediekunstneren William Soya.

Med støtte fra Statens Kunstfond kom værket i første omgang til at hænge på Kolding Bibliotek, men da biblioteket flyttede lokaler i 2008, blev værket afmonteret og har siden stået opmagasineret.

Rejsende møder anerkendt dansk kunst

Kolding Kommune har efterlyst institutioner eller virksomheder, der ville overtage værket, og valget er nu faldet på Københavns Lufthavn.

– Det er en virkelig god nyhed midt i den her Corona-tid. Vi er utroligt glade for at blive valgt til at overtage værket, udtaler projektchef ved Københavns Lufthavn Henrik Vahlun i en pressemeddelelse:

– Soyas værk vil give rejsende fra alle verdensdele mulighed for at møde anerkendt dansk kunst. Så vi synes, at vi er ret heldige, at vi får det her værk foræret, fortsætter han.

Tilskud fra Statens Kunstfond

Med værket følger et tilskud på 300.000 kroner fra Statens Kunstfond til restaurering. 

Skulpturen består af 48 sammensatte kvadratiske enheder af rør, der er blankpolerede på ydersiden og malet med fire forskellige farver på indersiden, så dagslyset kan skinne igennem dem. 

William Soya, 1927-1994, dansk billedkunstner, autodidakt; søn af Carl Erik Soya. Fra naturalistiske malerier arbejdede William Soya sig hen imod lyd- og lysskulpturer ud fra en fascination af teknologiske fremskridt; eksempler er vægobjekter af transistorer og blinkende lys. Kilde: Denstoredanske.dk

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?