Dragør har lært mig værdien af det lokale

Havtorneguf, wienerbrødsis og en kærlighedsplads til de unge. Ideerne kommer let til Nader Raja, der er indehaver af Gelato Rajissimo. Dragørbutikken har en særlig plads i hans hjerte, fordi den minder ham om at bevare ydmygheden.

Nader Raja, indehaver af Gelato Rajissimo foran den “nye” Dragørbutik som har en særlig plads i hans hjerte. Foto: Maiken Kestner / AmagerNyt

Af Pia Melander Guilbert

”Hey lille sorte sambo, tror du, du kan finde ud af at stå ved kassen?” Nader Raja var 13 år, og det var hans chef i vaffelbageriet i Nyhavn, der stillede spørgsmålet. Tiden var en anden, og han sagde det ikke på en ond måde, understreger Nader, der havde et godt forhold til chefen.

”Jeg ved det ikke, men jeg kan prøve, ”lød svaret fra drengen, der to år senere var forfremmet fra opvasker til daglig leder for 60 medarbejdere. I dag er Nader Raja indehaver af sit eget koncept. Friskrørt is i et utal af lækre smagsvarianter, sprøde vafler og lune churros. Det er hovedårsagen til, at kunderne gerne står i kø foran Rajissimos ti isbarer. Den flotteste ligger på Kongevejen i Dragør. Ude fra en klassisk gul bygning i den gamle by. Indefra en moderne iscafé med plads til at sidde ned, store glasmontre, masser af ovenlys spots og hvide flisevægge.

Nader holder mest af at stå i køkkenet og eksperimentere med nye isvarianter, men i anledning af besøget fra AmagerNyt´s journalist kom han helt frem til isdisken. Foto: Maiken Kestner / AmagerNyt

Nå men så ER jeg interesseret

Rajissimo er ikke ny i Dragør, men for nyligt tog den lille isbar et spring op ad gaden til et større lokale, lige ved siden af Den Gamle Bager og ud til Neels Torv.

– Egentlig syntes jeg, vi lå perfekt, hvor vi lå før, så da udlejeren ringede og spurgte, om jeg var interesseret, svarede jeg først nej. Men da han så sagde, at grunden til, at han spurgte, var, at andre isbarer havde vist interesse for lokalet, ændrede jeg straks mening: Nå men så ER jeg interesseret! fortæller Nader og smiler.

Det var dog først, da han stod på Neels Torv, den lille plads foran forretningen, og betragtede sin nye beliggenhed ude fra, at han for alvor blev forelsket.

– Da besluttede jeg at tage Den Gamle Bager, der også var til salg, med i købet.

“Jeg elsker at sidde på Neels Plads og betragte kunderne, mens de spiser deres is og er især glad for, at der også kommer mange unge mennesker. Det kunne være dejligt, hvis denne her plads blev et sted, hvor de naturligt mødtes, spiste is sammen under den blå himmel og blev forelskede i hinanden – en kærlighedsplads”, siger Nader med et stort smil. Foto: Maiken Kestner / AmagerNyt

Påmindelsen om ydmyghed

Dragørforretningen har en særlig plads i Naders hjerte. Det er den, der har fået hans øjne op for værdien af lokalt engagement.

– Der er en hel særlig stemning herude. Man kan ikke bare tromle sit koncept igennem uden forståelse for lokalmiljøet. Træder man et skridt forkert, skal man nok få det at vide. Det har jeg prøvet, fortæller han og tilføjer, at det kan han egentlig godt lide:

– Det er en påmindelse om at bevare ydmygheden. Jeg vil gerne have, at vi bliver opfattet som innovative, men vigtigst er det, at vi er lydhøre over for kundernes ønsker.

Ønsket om at engagere

Indsigten i lokalmiljøet ønsker han at udbrede til sine øvrige isbarer.

– Vi vil gerne engagere vores kunder noget mere. I Dragør havde vi for eksempel en kampagne, hvor vi opfordrede folk til at samle skrald og aflevere det hos os, så fik de en soft ice. Den slags vil vi gerne lave mere af, men det passer ikke ind i forretningen i Nyhavn, hvor 90 procent af kunderne er turister.

Hos Rajissimo er der ikke langt fra drømme til virkelighed – især ikke hvis man bare elsker is! Foto: Maiken Kestner / AmagerNyt

Kærlighedspladsen

Nader selv holder mest af at stå i køkkenet og eksperimentere med nye isvarianter, for eksempel wienerbrød-isen, der var oplagt at lave, når nu man havde overtaget en bager og gerne vil undgå madspild. Eller hvad med havtorneguffet, som han drømmer om at gøre til en Dragør-specialitet, der også skal sælges i de øvrige forretninger.

Du finder ham også på Neels Torv:

– Jeg elsker at sidde på pladsen og betragte kunderne, mens spiser deres is, og jeg er især glad for, at her kommer så mange unge mennesker. Det kunne være dejligt, hvis denne her plads blev et sted, hvor de naturligt mødtes, spiste is sammen under den blå himmel og blev forelskede i hinanden – en kærlighedsplads.

Is skal ikke bare smage godt – det skal også se godt ud og så er det meget vigtigt at konsistensen er 100% i orden, fortæller Nader. Foto: Maiken Kestner / AmagerNyt

Gelatto Rajissimo

Har eksisteret siden 2006, hvor den første isbar åbnede på Strøget. 

Blev i 2016 kåret som ”Verdens mest innovative iskæde” af den ledende italienske isproducent MEC3.

Privatfoto 2016 / Rajissimo

Læs mere på https://www.rajissimo.com/om-os/