Fra Amagerdragt til røvgevir, Rockers by Choice og Bendtner

Maleriet ”Amager 2019” er udgangspunktet, når museumsleder Søren Mentz i sin nye bog portrætterer Amager som lokalsamfund. Ligesom maleriet af Peter Carlsen, går bogen helt tilbage til de hollandske bønder, som indvandrede i 1500-tallet og frem til i dag, hvor individualiteten har vundet over traditionerne, men Amager stadig har sin egen identitet. 

“Portræt af et lokalsamfund – Fra amagerdragt til røvgevir”, er titlen på den nye bog af Søren Mentz. Bogen er rigt illustreret med både malerier og fotos. Fotoet viser malerier af Peter Carlsen fra omslaget på bogen.

Af Pia Melander Guilbert

Romantiske bondestuer, ejendommelige egnsdragter og spirende kålmarker. Engang var Amager et samfund formet af lokale traditioner. I dag dikterer tradition ikke længere individets livsførelse. Alligevel har Amager fastholdt en særlig identitet, påpeger Søren Mentz i sin nye bog ”Portræt af et lokalsamfund – Fra amagerdragt til røvgevir”.

Museumsleder Søren Mentz med sin nye bog ”Portræt af et lokalsamfund – Fra amagerdragt til røvgevir”. Det skarpe øje vil bemærke at fotoet af Søren Mentz er taget foran Nordgård i Store Magleby som også er illustreret på coveret til bogen. Foto: AmagerNyt

Søren Mentz er museumsleder på Museum Amager, der blandt andet tæller Dragør Museum. Når museet efter en større renovation genåbner til juli, vil de besøgende blandt andet kunne beundre Peter Carlsens store genremaleri ”Amager 2019.”

Forfriskende tidspring

Maleriet er udgangspunkt for bogen, i hvilken Søren Mentz følger såvel maleriets tilblivelse som lokalsamfundets overgang fra traditionsbundet til moderne. Der er ikke tale om en langsom kronologisk skildring, der til slut fører Mentz op i nutiden. Tværtimod viser han konstant sit overblik over såvel fortid som nutid ved på forfriskende vis at springe fra det ene til det andet. På den ene side et aviscitat fra 1921. På den næste en udtalelse af musikeren Simon Kvamm. 

Amager-stolt

Og Amagerkanerne har stadig følelsen af at være noget særligt, selvom de ikke længere går i egnsdragter og er bundet af deres slægt, pointerer Søren Mentz og nævner blandt meget andet røvgeviret (tatovering over lænden), rapgruppen Rockers by Choice og fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Sidstnævnte er blandt andet citeret for følgende:

”Jeg kan stadig lide at være Amager-stolt (…). Det er svært at sige, nøjagtig hvad det handler om, men som jeg husker det, så bakkede vi altid hinanden op, når vi rendte rundt og lavede ballade.”

Bogen er rigt illustreret, både med malerier af Peter Carlsen, malerier af andre kunstnere, der gennem tiden har portrætteret ”Øen”, og fotos fra før og nu. 

I videoen kan du høre Søren Mentz fortælle om bogen og muligheden for at købe den på Museum Amager i Dragør på selve udgivelsesdagen den 28. maj. Video: AmagerNyt

”Portræt af et lokalsamfund – Fra Amagerdragt til røvgevir” af Søren Mentz.  190 sider.
Pris 249,95 kr. Udkommer 28. MAJ 2020 og kan købes hos danske boghandlere, på saxo.com samt på Museum Amagers museer, når museerne må åbne igen. 

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?