Danske 15-årige drikker mest i Europa

De danske 15-årige er dem i Europa, der drikker alkohol hyppigst, og som oftest har prøvet at være fuld.


I Danmark har 82 procent af de danske 15-årige prøvet at drikke alkohol, mens deres europæiske jævnaldrende er helt nede på 59 procent i sammenligning.

65 procent af de danske 15-årige drukket alkohol inden for den seneste måned. 42 procent har prøvet at være fuld mindst to gange. De danske tal er næsten dobbelt så høje som gennemsnittet i Europa.

Det bekymrer Anne Søgaard, der var initiativtager til Natteravnene i Dragør i 2017.

“Dansk Europa-rekord i tidlig druk kan medføre stoffer, tidlig seksualdebut, hærværk og dårlige beslutninger. Vi skal blande os – og vi forældre skal være tydeligere og sætte rammen for børn og unge. Derfor skal vi lære vores børn, at man ikke behøver at gøre det, gruppen gør, og at kulturen og gruppen skal skabe en ny kultur hvor alhohol er no go, når man kun er 13-14 år,” skriver hun på natteravnenes facebookgruppe, der er i skrivende stund netop har rundet 600 frivillige natteravne i Dragør. Natteravnene går ture i byen i nattetimerne, så de unge ikke er helt alene i gaderne.

Tallene for unges alkoholbrug stammer fra en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Undersøgelsen udgives hver fjerde år, er foretaget blandt 227.000 europæiske skoleelever i alderen 11, 13 og 15 år i 15 forskellige lande.

De 15-årige drikker mest


Mens de 15-årige dominerer de europæiske rekorder, følges de 11- og 13-årige i Danmark gennemsnittet. De er placeret omtrent i midten blandt deres jævnaldrende rundt om i Europa, hvad angår erfaringer med alkohol og fuldskab.

“Det er en udvikling, som vi som voksne skal være opmærksomme på, og vi skal fortsat støtte vores unge i at have sunde fritidsinteresser,” siger Christoffer Søe fra Dragør Ungdomsskole, “i Dragør har vi nogle rigtig gode tilbud til de unge både i Ungdomsskolen og på klubberne.”

Danske 15-årige er de bedste kammerater

Det er dog ikke kun druk, de danske 15-årige får førstepladsen for. Rapporten viser nemlig også, at de danske unge er bedst, når det handler om at få støtte fra deres venner. 78 procent af de 15-årige oplever, at de kan dele deres bekymringer med vennerne, og at vennerne er der for dem, når de har brug for hjælp.

Seneste artikler

 

Fik du læst?