Har du taget stilling til organdonation? Alexanders højeste ønske er en ny nyre

Hver dag forsøger 27-årige Alexander fra Dragør at leve så normalt som muligt. Det er svært med en nyrefunktion på ti procent og dialyse fem gange om ugen. Med en ny nyre vil Alexander kunne leve næsten som før den dag i januar 2019, hvor noget viste sig være alvorligt galt. Derfor håber han, at Danmark snart vil indføre automatisk organdonation.  

Alexander bruger tre timer fem gange om ugen på at gå i dialyse på grund af nyresvigt. Privatfoto

Af Pia Melander Guilbert

Januar 2019. Alexander Heuniche læser HA Almen erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet og er netop kommet hjem fra et studieophold i USA. Han føler sig ikke frisk, og symptomerne får ham til at tage til vagtlægen.

– Mit blodtryk er langt over normalen, så næste dag går jeg til min egen læge, som sender mig videre til undersøgelse på Frederiksberg Hospital. Selv tænker jeg, at det nok ikke er noget særligt. Ugen før løb jeg 8 kilometer tre dage i træk, og jeg kan stadig alt, husker Alexander.

Alexander var netop hjemvendt fra et studieophold i USA da han pludselig ikke længere føler sig frisk. Privatfoto

Kan jeg løbe Copenhagen Marathon?

Dagen efter bliver han hasteindlagt med nyresvigt og får at vide, at han skal aflyse alt de næste syv til 14 dage.

– Først får jeg at vide, at min nyrefunktion er 30 procent. Dernæst at den kun er 15. Det giver mig et halvt år til at finde ud af, hvilken form for dialyse, jeg skal i, men selv er jeg mest bekymret for, om jeg vil kunne løbe Copenhagen Marathon til foråret. Jeg spørger hver dag, og det mener lægerne godt, jeg kan. Det holder mig oppe.

Da verden brød sammen

Efter otte dage bliver Alexander udskrevet. 14 dage senere skal han tilbage på Rigshospitalet for at have taget en ny blodprøve. Her viser det sig, at hans nyrefunktion nu er nede på ti procent, og lægen fortæller, at dialyseform ikke længere er et valg. Alexander skal i dialyse med det samme for at overleve, og han kan glemme alt om at løbe maraton, indtil han har fået en ny nyre.

– Der brød min verden sammen, konstaterer han. 

Hårdt for kroppen

I dag går Alexander i dialyse fem gange om ugen. Det tager minimum tre timer pr gang. Han læser stadig på fuld tid og er færdig med sit studie næste sommer. Studiejobbet har han måttet droppe. Lægerne kender stadig ikke årsagen til, at han fik nyresvigt:

– At være i dialyse er ikke særlig sundt for kroppen. En omgang dialyse er lige så hårdt for hjertet som et halvmaraton. Jeg skal også være opmærksom på ikke at få for meget væske, da jeg ikke selv kan komme af med det, men skal have det trukket ud under dialysen. Hver dag forsøger jeg at leve så normalt som muligt, men det er rigtig svært og hårdt at forsøge at virke rask. 

Fem gange om ugen er Alexander i dialyse. Med en ny nyre vil han få sit normale liv tilbage og blandt andet derfor opfordrer han til at organdonation bliver noget man automatisk er tilmeldt. Privatfoto

Har du taget stilling til organdonor?

Med en ny nyre vil Alexander kunne få sit liv og sin ungdom tilbage.

– Man siger, at man kan leve op til 95 procent normalt, selvom det er et fremmed organ. Jeg ser frem til at kunne spise og drikke som før, have energi og kunne tænke klart.

Flere fra Alexanders familie har meldt sig som donorer, men ingen har endnu egnet sig. Derfor håber Alexander, at organdonation snart vil blive noget, vi automatisk er tilmeldt, så man skal framelde sig, hvis man ikke vil. Sådan er det nu i 23 andre lande i Europa, hvor organdonation i Danmark er et tilvalg. Alt for få har taget stilling, selvom det er ret nemt og kan gøres på https://www.sundhed.dk/borger/min-side/mine-registreringer/organdonation/  

Seneste artikler

 

Fik du læst?

100 år med gratis tandpleje

Børne- og ungdomstandplejen i København fylder 100 år og ifølge hovedstadens overtandlæge er der sket en kæmpe udvikling indenfor tandplejen siden 1923. Københavns kommune driver

Læs mere »