Kender du Dragørs kendismaler?

Simon Kvamm, Lene Espersen og Dronning Margrethe er nogle af de ansigter, du kan møde i Bymandsgade 34 i Dragør. Her bor Peter Bøgelund, der laver portrætmalerier på bestilling. Mænd bliver smigrede over at se deres eget portræt, mens kvinder oftest er mere kritiske, er hans erfaring.

Portrætter af af tre Dragør-kendisser som du sikkert kender fra TV eller fra musikscenen. Fra venstre: Musiker Simon Kvamm, TV-vært Ulla Essendrop og DR´s økonomikorrespondent. Affotografering: Privat

Af Pia Melander Guilbert

Går du tur ad de brostensbelagte gader og stræder i den gamle by i Dragør, så prøv at læg vejen forbi Bymandsgade 34. Her vil du helt sikkert møde nogen, du kender – fra medierne i det mindste. I vinduerne ud mod gaden, udstiller hobby-maler Peter Bøgelund nemlig en række af sine portrætter af kendte danskere, hvoraf flere bor i Dragør.

– Jeg fik blod på tanden, da venner og bekendte begyndte at bestille billeder hos mig, fortæller Peter Bøgelund til AmagerNyt.

Læg vejen forbi Bymandsgade 34 i Dragør og du vil du helt sikkert møde nogen, du kender. Foto: Pia Guilbert / AmagerNyt

Bestillingsopgaverne kommer endnu ikke fra Dronning Margrethe, Simon Kvamm og Lene Espersen, som er nogle af de kendisser, du kan møde i vinduerne i Bymandsgade:

– Grunden til, at jeg har portrætteret mange kendte personer – også her fra Dragør – er, at det gør det nemmere at lave en bred udstillingsplatform, hvor man forhåbentligt bedre kan bedømme portrætligheden i mine billeder, forklarer Peter Bøgelund.

Følsom oplevelse

Foreløbigt har Peter Bøgelund valgt at koncentrere sig om portrætmaling, da der allerede findes en del kunstmalere i Dragørområdet:

– Jeg foretrækker at male vellignende portrætter, frem for en mere abstrakt/kreativ tilgang, og jeg har erfaret, at det kan være en meget følsom og subjektiv oplevelse for et menneske at se sig selv portrætteret, bemærker han.

– For det første er man vant til at se sit eget spejlbillede. Så alting vender jo modsat. For det andet synes der at være en kønsforskel. Kvinder ofte har sværere ved at se billeder af sig selv end mænd. Over halvdelen af de kvinder, jeg har malet, har sagt: “Nu bryder jeg mig jo ikke om at se billeder af mig selv”, mens mændene oftere synes smigrede over, at nogen har lyst til at male dem.

Peter Bøgelund med selvportræt. Foto: Privat

Fra foto til kunstværk

Når Peter Bøgelund laver bestillingsopgaver, er det oftere efter ønske fra børn eller forældre, end fra den portrætterede selv. Det er typisk i forbindelse med fødselsdage, konfirmationer eller andre festlige anledninger. Selve maleprocessen foregår ved, at Peter Bøgelund modtager ét eller flere vellignende fotos og taler med den, som har bestilt billedet, om ønsker til billedets format og udformning.

– Dernæst laver jeg en så vellignende stregtegning som muligt, så kunden kan føle sig tryg ved, at jeg er på rette vej. Når stregtegningen er godkendt, går jeg videre med selve malearbejdet, som også kan blive tilrettet undervejs inden den endelige godkendelse. Alt i alt tager det ca. 2-3 uger.

Peter Bøgelunds yndlingsopgave er det ældre menneske.

– Et ældre ansigt har langt mere karakter end et glat barneansigt. Jeg foretrækker at male ansigtet tæt på i stort format. Derved kan man lettere udtrykke personens sindsstemning, og jeg prøver altid på at gøre øjnene så levende som muligt, så beskueren får følelsen af at være betragtet af den portrætterede. 

Du kan se flere værker af Peter Bøgelund i Bymandsgade 34 og på hjemmesiden: https://www.olsenbogelund.dk/

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?