Hvad er Matrikel nr. 93 i ejerlav ”Eksercerpladsen”. Til daglig bruger vi ikke, at angive lokaliteter ved hjælp af matrikel nr. Man kunne skrive, at det er Peter Vedels Gade 8-10 eller ”Skolen i Peter Vedels Gade” i Sundby.

Af Dines Bogø
Kender vi den skole? Ja, vi har set skolen ofte, når vi kørte ad Amager Boulevard ved Amagerfælledvej.

Siden 1995 har grunden foran skolen mod boulevarden været ubebygget. Her lå Statsprøveanstalten og den store byggegrund er først blev bebygget i 2019.

Lille Skolen

Mange, bl.a. børnene fra Islands Brygge, kan huske skolen, fordi den i mange år var filialskole for Amagerbro Skole på Amagerfælledvej. De yngste årgange, også fra Bryggen og Amagerbro, gik på skolen i Peter Vedels Gade.

Gaden er anlagt i begyndelsen af tyverne og skolen er opført i 1928. Peter August Frederik Stoud Vedel (1823-1911) var direktør i Udenrigsministeriet. Den nærliggende Bardenfletshgade og nu nedlagte Stemannsgade er også opkaldt efter statsembedsmænd.
I dag er det en af Københavns kommunes specialskoler.

Kommandocentral
I slutningen af besættelsen var de fleste skoler i København beslaglagt af Besættelsesmagten.

Skolen i Peter Vedels Gade undgik beslaglæggelse og derfor kunne flere modstandskompagnier rykke ind på skolen om aftenen den 4. maj 1945.
Det var kompagnier under Region VI (Storkøbenhavn) Afsnit 4 (Amager). Senere i maj 1945 kendt som Amagers Partisaner ”AMPA”.
Afsnitsledelsen rykkede også ind på skolen. Da politistationen ”Under Elmene” var ryddet for tysk politi flyttede ledelsen til politistation 4, som den hed.
Allerede den 5. maj 1945 begyndte man også på Amager på internering af de personer, som stod på de ”Efterlysningslister”, der var udarbejdet i 1944-45.

De anholdte blev bragt til skolen og her konstaterede man, at der blev indbragt betydelig flere end de personer fra listerne. Flere af de indbragte kom fra Sydamager, hvor de først havde passeret det lokale kommandokvarter på Store Magleby Skole.
Mange blev løsladt hurtigt og øvrige blev bragt videre til længerevarende internering i hallen på Sundby Idrætspark. Det var bl.a. mandskab fra kompagnierne R1 og R2, der havde vagtopgaver på skolen og i idrætsparken. Andre delinger fra de to kompagnier var stationeret på Annasvej i Dragør.

Gaden
I dag er gaden en stille blind vej. I mange år blev den brugt som smutvej mellem Amager Boulevard og Amagerfælledvej, hvis man ville spare et lyssignal.
Oprindelig var det meningen, at vejen skulle være ført videre mod vest og forbundet til Amager Boulevard.
På området lå der kolonihaver indtil arealet indgik Statens Serum Institut.