En by og et kendetegn. Del 1

Når man nævner navnet på en by eller et område, dukker der ofte et symbol eller vartegn op på ”nethinden”. Siger man Langelinie, ”ser man for sig” en lille figur på en sten. Hører turister om København, vil mange nok sige Tivoli.

Tirsdag den 20. marts 1934 talte borgmester Niels Fledelius om byens nye skulptur. Baronesse Ellen Rosenkrantz åbnede for vandet. (Foto: Bogense Lokalarkiv).

Af Dines Bogø

Forleden var vi på miniferie på Fyn. Vi ”hilste” selvfølgelig på Amanda i Kerteminde og H.C. Andersen i Odense.

Selv om vi havde været i Bogense flere gange var der alligevel en overraskelse i den by. For enden af Adelgade i Bogense står der en lille figur i et anlæg. Er man optaget af at kigge på forretninger og de ældre bygninger overser man måske figuren.

Manneken Pis

Statuen i anlægget i Bogense er en tro kopi af den verdenskendte tilsvarende 60 cm høje figur i Bruxelles.

Statuen i Bogense er opsat den 20. marts 1934. Historien bag figuren finder man tilbage fra ca. 1870.

I Adelgade i Bogense ligger et lille fint anlæg. Hvis solen falder rigtigt, opdager man en lille figur mellem træerne.

Et spædbarn blev fundet efterladt på færgen mellem Bogense og Juelsminde i Jylland. Barnet blev bortadopteret.

Willum Fønss, som drengen hed skænkede byen flere skulpturer, da han var blevet en velhavende forretningsmand.

Som med mange historier, er den lidt for romantisk og her er den rigtige.

Willum Fønns blev født i 1869 i København. Den ugifte mor oplyste, at faderen var tjenestekarl Wilhelm Christiansen Fønss. Det blev aftalt, at barnet skulle adopteres af faderens forældre i Bogense.

Willum Fønss bevarede kontakten til Bogense, da han senere etablerede isenkramforretninger flere steder i Danmark og efterfølgende handlede med ejendomme i København.

Det var hans datter baronesse Ellen Rosenkrantz, der afslørede statuen og der var lidt tekniske problemer ved indvielsen.

Det varede et stykke tid inden, der ”kom vand”. Borgmesteren foreslog lidt spøgefuldt, at han kunne træde hjælpende til.

En tilskuer nåede også at råbe, at figuren måske skulle hedde ”Kanikke-Pis”, inden teknikerne fik tryk på vandet.

Bruxelles, den originale

Den originale tissende dreng, er et vartegn for den belgiske hovedstad Bruxelles. Opsat i 1619 på det gadehjørne, hvor en far fandt sin søn, der havde været forsvundet.

Udklædning

Som med figuren i Bruxelles er figuren i Bogense også i løbet af året iklædt forskellige dragter.

15. juni 2020. Da figuren blev opsat var der flere borgere i byen, der mente, at figuren permanent skulle være iført bukser. Man skal godt tæt på og stå på tæer for at kunne se detaljerne. Men forargelse vakte figuren dengang hos ca. 80 år siden. (Foto: Dines Bogø).

I Svendborg har man sømanden Peder Most som vartegn, Da Peder Most Garden fra Svendborg var på gæsteoptræden i Bogense, var figuren iklædt sømandstøj, som garden. Lokale i Bogense fortæller også, at deres figur kan være iført foldboldtøj, skotsk kilt og selvfølgelig nissetøj.

Vartegn

I Assens har man Peter Willemoes. I Frederikssund noget med vikinger. I Helsingør en ældre borg med en kendt figur i kælderen. Roskilde har en domkirke med royale sarkofager inde og ude.

15. juli 2007. Et af Dragørs vartegn. (Foto: Dines Bogø).

Siger man Kastrup er svaret ”Lufthavn”. Tårnby måske noget med middelalderkirke.

Siger man Dragør vil mange sige: Hyggelig by og havn med lodstårn, museer, hoteller, gæs i gaderne (på postkort) og et gammelt fort.

fortsættelse følger…

Seneste artikler

 

Fik du læst?