5 gode grunde til at hente Smittestop

Appen Smittestop giver dig mulighed for at give andre anonymt besked, hvis du er smittet med corona-virus, og du får også selv besked, hvis du har opholdt dig tæt på andre, der er smittede – fx på stranden, eller da du var på havnen for at spise is. Mange er skeptiske ved at downloade app´en, og det kan betyde, at den ikke får den ønskede effekt.

Af Pia Melander Guilbert

1.Du kan give andre anonymt besked

Er du blevet smittet med corona-virus, og ønsker du at oplyse om det til andre, du har været i nærheden af besked, logger du ind med nem-id. Herefter tjekker app´en, at du rent faktisk er testet positiv, hvorefter den giver besked til folk, du har været i nærheden af. Smittestop anvender teknologien Bluetooth, og kan give besked til andre brugere af appen – også nogen, du måske slet ikke kender.

2. Du får selv besked

Har du downloadet appen, får du naturligvis også selv besked, hvis du i længere tid har opholdt dig i nærheden af nogen, der er testet positiv. I så fald opfordres du til selv at lade dig teste.

3. Vi er blevet mere afslappede

Solen skinner, og de fleste af os er blevet mere afslappede med at holde afstand og spritte af i takt med, at mere og mere åbner op, men ifølge eksperter skal vi forvente en ny bølge af corona-virus, og at vi ikke slipper af med smitten, før der kommer en vaccine. Smittestop kan indtil da være et effektivt værktøj til at stoppe smittekæder.

4. Effekten afhænger af antallet af brugere

Få dage efter lanceringen af Smittestop havde appen over 300.000 brugere, hvilket er rekord for en offentlig, dansk app. Siden er det stilnet af med nye brugere, og i andre lande er det også et problem, at folk ikke henter appen, enten på grund af skepsis eller manglende kendskab. Eksperter vurderer, at over 60 procent af et lands befolkning skal bruge en løsning som Smittestop, før den rigtig får effekt. Muligheden for at anvende appen på tværs af grænser undersøges i øjeblikket i samarbejde med andre EU-lande. 

5. Din data kan ikke misbruges

Smittestop har fået grønt lys af Dataetisk Råd: Du kan trygt downloade app´en uden at være bange for, at din data bliver misbrugt. Og faktisk er Danmark kommet senere ud med en app, end mange andre lande, netop fordi man ville sikre sig, at informationer ikke kunne misbruges. App´en er baseret på en decentral løsningsmodel, hvor data om, hvem du har været tæt på kun gemmes på din egen telefon og ikke opbevares andre steder. Myndigheder ikke har adgang til oplysninger om dine kontakter, som kun indsamles på din egen smartphone. Registrer du dig som smittet, slettes dine NemID oplysninger straks, det er verificeret. 

Kilder: www.smittestop.dk og dr.dk

Seneste artikler

 

Fik du læst?