Sikkerhedsfejl hos Dragør Kommune

900 borgere tilknyttet hjemmeplejen i Dragør Kommune er potentielt blevet udsat for manglende databeskyttelse. Fejlen blev opdaget i 2019 og indberettet til Datatilsynet. Kommunen indskærper nu retningslinjerne og øger sikkerheden.

Af Pia Melander Guilbert

I forbindelse med en planlagt udskiftning af et it-fagsystem for hjemmeplejens ansatte, landende en fil med oplysninger om borgeres persondata, cpr-numre og tilkendte ydelser i 2018 på et interne netværksdrev. Det betød, at flere medarbejdere end nødvendigt havde adgang til filen. Fejlen blev opdaget i oktober 2019, hvor personoplysningerne straks blev slettede, og hændelsen anmeldt til Datatilsynet. 

En teknisk undersøgelse viser dog, at ingen medarbejdere har åbnet filerne i perioden.

Menneskelig fejl

Fordi personoplysningerne blev slettet, så snart man opdagede fejlen, ved kommunen ikke, hvilke borgere det præcis drejer sig om, men potentielt er der tale om 900 personer. Dragør Kommune har gennemgået hændelsesforløbet, og der er tale om menneskelig fejl, som er sket på trods af nedskrevne retningslinjer, oplyser kommunen i en pressemeddelelse. Direktør Asger Villemoes Nielsen udtaler:

”Vi skal helt ubetinget passe på borgernes oplysninger, når de er i vores varetægt. Jeg glæder mig derfor over, at tekniske undersøgelser viser, at ingen har tilgået filen og dermed borgernes data i perioden. Det vil sige, at borgernes data ikke i praksis er set af nogen, som ikke skulle se dem. Når det er sagt, er det selvfølgelig stadig en fejl, som ikke må ske.”

Øget sikkerhed

Hen over sommeren tager kommunen en ny funktionalitet i brug, der dagligt scanner kommunens interne netværksdrev. Dragør Kommune har desuden indskærpet retningslinjerne for databeskyttelse og valgt øge sikkerheden teknisk.    

Asger Villemoes Nielsen siger:

”Borgerne skal kende til hændelsen, men da filen med personoplysningerne blev slettet i oktober 2019, har vi desværre ikke kunnet rekonstruere, hvilke borgere det præcis handlede om. Derfor går vi nu ud med en generel orientering – sådan at de borgere, der har været tilknyttet hjemmeplejen i 2018 til oktober 2019, oplyses om hændelsen.

 

Seneste artikler

 
 

Fik du læst?