Halløj på Badehotellet

I Dragør har vi siden 1907 haft et badehotel. På filmen havde vi i 1940 yderligere et badehotel. For 80 år siden kunne man for første gang se det ”nye” badehotel i Dragør på film.

“Brasens Hotel” i filmen og Højerup i Dragør, der blev brugt ved optagelserne.

Af Dines Bogø

Fredag den 1. november 1940 blev filmen “Sommerglæder” vist på Amagerbrogade 123 i den nyåbnede “Amager Bio”.

Mange af scenerne i filmen er optaget i Dragør og mest genkendelig er ejendommen “Højerup” på Stationsvej 2-6. I filmen forestiller det “Brasens Hotel”.

Brasens Hotel

Filmen bygger på Herman Bangs roman fra 1902 og forfatteren har hentet inspiration til sit persongalleri i Sæby. Det er Clasens Hotel, Algade i Sæby han har haft i tankerne, da han skrev om “Brasens Hotel”.

Alle i “provinsbyen” håber, at der kommer mange sommergæster til byen, da mange på en eller anden måde har investeret i hotellet. Man håber også, at hotelgæsterne kan sætte gang i omsætningen i byens butikker.

22. maj 2006. Året før ejendommen Stationsvej 2-6 og Linde Allé 16-20 skiftede farve fra gul til blå. Her lå Højerup til 1957. (Foto: Dines Bogø).

Trafikken i gader og stræder holder man øje med, bl.a. via gadespejlene. Kommer der nye til byen?

Selvfølgelig kommer sommergæsterne og selvfølgelig kommer de alle næsten samtidig. Vi oplever forvirringen og de forskellige typer fra København, der kommer med dagvognen fra Aalborgbåden.

1940 fra filmen “Sommerglæder”. Optagelserne er fra Strandgade i Dragør.
31. august 2011. Strandgade 20-22, hvor filmklip blev optaget i 1940. (Foto: Dines Bogø).

En del snobberi mangler heller ikke og vi fornemmer, at der er meget forskel på f.eks. en konsul og en generalkonsul.

Et par cyklister kommer også til byen. De når også med til middagen, hvor pladsen i spisesalen er trang, men heldigvis er der en pige, der gerne vil klemmes lidt af nogle varme sportsfolk.

En kendt operasanger indlogerer sig også på hotellet og naturlig bliver alle gæsterne (og hele byen) underholdt med skønsang. Om aftenen spilles der op til dans i balsalen på “Brasens Hotel”.

Gæsterne og byen

Gæsterne bader også, men ikke fra Dragør Søbadeanstalt ved Walløes Havn. Måske var der for meget uro til optagelserne i området i sommeren 1940 ved den daværende træbro til Dragør Fort pga. de uvelkomne uniformerede gæster sydfra.

Strandstræde i Dragør. Postkort, der er udlånt af Jan Jørgensen, er fra ca. 1904. Filmklip 1940 samme sted ud for ejendommen “Rebulit”.

Konsul Terkildsen har en større blandet landhandel helt ned til vandet. Måske den eneste bygning, der er svær at placere i Dragør. Måske er optagelserne fra Taarbæk eller måske, er det en kulisse i Hellerup Havn, hvor A/S Palladium film lå dengang.

Vi ser optagelser fra Stationsvej og fra gården inde i Højerup. Gæsterne bevæger sig rundt i “badebyen i Jylland”, hvor man ser Strandgade, Bodestræde, Strandstræde, Skyllebroen og von Ostensgade.

Strandstræde 35. Tv. Postkort udlånt af Jørgen Aamand. Th. Samme motiv 31. august 2011 taget af Dines Bogø.

Der er flere optagelser med bygninger på Vestgrønningen. Den røde Skole fra 1890 ved brandstationen er f.eks. lavet om til Apothek og apotekerfruen har klaverundervisning i privaten.

Krostuen i filmen er opbygget i studiet i Hellerup, som en tro kopi af krostuen på Dragør Kro.

Skuespillerne

Blandt de mange medvirkende genkender man Ellen Gottschalck og Rasmus Christiansen som værtparret. Skuespillerne Helge Kjærulff-Schmidt, Kai Holm, Johannes Meyer, Christian Arhoff, Karen Lykkehus, Petrine Sonne og Clara Østø er også kendt fra mange andre film

Som en af fire skolefrøkener i sommerpensionatet, ser man Gorma Haraldsted (1904-1999). Hun blev i 1944 hemmelig gift i København med den senere så kendte pastor Ejlif Krogager fra Tjæreborg. Gorma Haraldsted, der som sin mand, var aktiv i Modstandsbevægelsen, havde bl.a. i 1943 hjulpet med flygtningetransporter fra Dragør.

“Sommerglæder” var ikke den første spillefilm, der blev optaget i Dragør og allerede i 1942 og 1946, blev der igen optaget film i byen. Det har gentaget sig mange gange siden. Vi kan ofte glæde os over gensyn med gader og stræder, både på film og i Tv.

Jubilæumsforestilling

Sundby Lokalhistoriske Forening havde inviteret til jubilæumsforestilling, 70 år efter premieren på filmen ”Sommerglæder”.

Historikeren Jørgen Grandt fortalte til indledning både om filmen og om biografen.

31. oktober 2010 i anledning 70 års jubilæum blev filmen “Sommerglæder” vist i Amager Bio. Jørgen Grandt indledte, hvor han fortalte om biografen og viste eksempler på ældre film. (Foto: Dines Bogø). I baren tog Flemming Lamberth fotos af Jørgen Grandt og Dines Bogø, der talte om “Amager, dengang og nu).

Seneste artikler

 

Fik du læst?