Kom med indenfor: “Hjemmelivet” i Dragør under den maritime storhedstid

På det nye Dragør Museum vil vi gerne gøre op med tendensen til at fokusere alt for entydigt på de lokale søfolk og deres maritime eventyr verden over og til dels glemme hjemmelivet i Dragør og de mange mennesker, der blev i byen når sømændene stod til søs.

Foto: Museum Amager

Af Christian Aagaard, Museumsinspektør på Museum Amager

Søfarten er central, men vi skal også huske alle dem der ikke var søfolk. Vi har derfor dedikeret et helt udstillingstema til ”Hjemmelivet”, hvor vi ser nærmere på konerne, børnene, hjemmene og de ikke-søfartsrelaterede erhverv der dominerede Dragør under byens maritime storhedstider. For hvordan fungerede skolegangen og hvordan forholdt det sig egentlig med kirkegangen og de særlige væver- og blegererhverv? Spørgsmålene er mange og gennem de udstillede genstande og digitale formidling forsøger vi at komme omkring en bred vifte af de mest centrale emner.

Udstillingsområdet, der er dedikeret til hjemmelivet i Dragør udgøres af et flot specialbygget udstillingsmøbel med fordybninger, glasmontrer samt skjulte skuffer. Foto: Museum Amager

Der er blandt andet, som vist på billedet, udstillet en husholdningsbog, hvor en lokal husmor har ført nøje regnskab med husholdningens udgifter mens hendes husbond var bortrejst. Ved siden af bogen er udstillet de hollandske fliser med maritime motiver såvel som landskabs- og bibelmotiver, der prydede mange af de små hjem i Dragør og som stadig er at finde flere steder i byen. Der er mange andre spændende genstande og man skal blandt andet huske at gå på opdagelse i skufferne i udstillingen. De kan være svære at se, men de gemmer interessante historier til den særligt nysgerrige gæster.

Har museumsgæsterne mod på at gå yderligere i dybden med genstandene end hvad genstandsteksterne tilbyder kan de vende sig imod formidlingsskærmen og her få museumsinspektørens introduktion til emnet samt mulighed for at klikke sig ind på de mange udstillede genstande og få en mere uddybende beskrivelse af genstandene samt en række supplerende historier, der er blevet gravet frem fra Dragør Lokalarkivs gemmer. Der er nok at gå i gang med.

I anledning af genåbningen af Dragør Museum har Museum Amager skrevet en serie artikler til AmagerNyt om de forskellige temaer der kan opleves i museets nye udstillinger på Dragør havn. Herunder kan du læse flere fra samme serie:

 

Seneste artikler

Arkivfoto.

Øresundsregionen oplever positiv udvikling

Øresundsregionen viser tegn på fortsat positiv udvikling i integrationen mellem Danmark og Sverige. Ifølge det nyeste Øresundsindex, som er steget fra 102 til 106 inden for et år, er der stadig stort potentiale for yderligere forbedringer. Det nye indeks fremhæver, at fire indikatorer er steget, tre er uændrede, og to er faldet sammenlignet med året før.

 
 

Fik du læst?

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

Læs mere »