Er 2021 året hvor Tårnby og Dragør Kommune opprioriterer mennesker med handicap og psykisk sårbarhed?

I 2017 blev Henriette stum og delvist lam efter en behandlingsfejl. Hun venter stadig på et handicaptoilet, og hendes genoptræning gennem Tårnby Kommune har nu været indstillet et år. Derfor er Henriette også et af de mennesker, bevægelsen #enmillionstemmer kæmper for skal have en bedre behandling af kommunerne.

Af Pia Melander Guilbert

November 2017. Henriette Ager føler sig svækket i venstre arm og bliver scannet på Glostrup Hospital. En begyndende hjerneblødning lyder vurderingen. Henriette bliver behandlet med trombolyse, der skal opløse blodproppen. De næste ti dage ligger hun i koma, og det viser sig, at der er sket en alvorlig fejl: Henriette har ikke haft nogen blodprop, kun forhøjet blodtryk, men behandlingen har givet hende hjerneblødninger, der har gjort hende stum og lam i den ene side. 

Henriette Ager er 36 år og mor til to. En behandlingsfejl har gjort hende stum og delvist lam – og yderst afhængig af Tårnby Kommune. Her er hun fotograferet med sin datter. Foto: privat

En hale af mistro og mistillid

Henriette er et af de mennesker, bevægelsen #Enmillionstemmer kæmper for. For nyligt skrev bevægelsen ud til alle landets kommuner for at påvirke budgetforhandlingerne for det kommende år.

”Igen i år har medierne bragt historier om konsekvenserne af mange års besparelser. Men det er ikke små besparelser på ubetydelige områder. Det er hver gang historier om massive besparelser på det specialiserede socialområde, på mennesker med handicap og psykisk sårbarhed og deres pårørende,” står der blandt andet i brevet, der også er sendt til henholdsvis Dragør og Tårnby Kommune:

“Der er tale om menneskers liv, der ikke kan hænge sammen. Mennesker, der ikke kan få helt basal hjælp, så de kan føle sig som en værdig del af vores fælles samfund (…) Besparelserne trækker en hale af mistillid og mistro efter sig.” 

#enmillionstemmer er stiftet af Monica Lyllof, som selv er mor til børn med handicap og psykisk sårbarhed. I facebookgruppen En million stemmer kan du læse mere om, hvordan du kan deltage i kampagnen. Foto: #enmillionstemmer

Et år uden genoptræning

Mistro og mistillid er hvad Henriette efterhånden har til overs for Tårnby Kommune. I en mail til AmagerNyt forklarer hun:

“Jeg har forsøgt to gange at overgå til kommunen, men de vil ikke følge, hvad der er skrevet i min genoptræningsplan fra sygehuset. Der står: behov for løbende neuropsykologsamtaler, men kommunen synes ligeglade. Senest prøvede jeg i to måneder kommunens tilsyneladende enestående tilbud. Så stod hovedet af. Det mentale overskud er væk, grundet manglende neuropsykolog. Kommunen mangler at dække mit behov for talepædagog, neuropsykolog og genoptræning på specialiseret niveau, som lægen selv har vurderet, at jeg skulle have, og skrevet i min genoptræningsplan fra sygehuset. Nu har jeg snart manglet genoptræning i et år, og mit funktionsniveau er blevet væsentligt forringet.”

Appel til kommunerne: henvend jer til regeringen

Henriettes mand og to børn på ti og 12 hjælper hende, så godt de kan. Henriette venter også stadig på at få installeret handicaptoilet og bad.

”Lige nu tvunget på en bækkenstol som jeg ved stort og gæster kan køre ind i soveværelset (jep formulering af kommunen – du kan diskret skide i soveværelset!)” skriver hun.

I brevet til kommunerne skriver #enmillionstemmer også:

”Hvis I ikke har rammerne til at leve op til FNs handicapkonvention, vil vi bede jer tage ansvar for jeres borgere med handicap og psykisk sårbarhed ved at henvende jer til regeringen. Lad ikke kampen for gode rammer for mennesker med handicap og psykisk sårbarhed forblive en kamp mellem borgere og kommuner, som det er i dag.”

Bagom artiklen: AmagerNyt har fået anbefalet Henriette Ager som case af bevægelsen #enmillionstemmer. Henriettes sag venter i øjeblikket på at blive behandlet af Styrelsen for Patientklager. Tårnby Kommune har ikke haft mulighed for at komme med deres syn på sagen, der altså udelukkende er baseret på Henriettes og #enmillionstemmers vinkel.

 

Seneste artikler

1. B har sammen med 4.000 andre unge slået lejr på Bornholm. Foto: Tårnby Gymnasium & HF.

Folkemøde og folkefest

1. B fra Tårnby Gymnasium & HF deltog i Folkemødet på Bornholm, hvor demokrati og dialog var i fokus. Eleverne fik her, ud over muligheden for selv at lytte til og deltage i debatter, chancen for at møde politikere ansigt til ansigt.

 
 

Fik du læst?