Afgørende skridt mod bæredygtigt brændstof

En række store danske virksomheder, heriblandt Københavns Lufthavn, søger nu støtte hos Innovationsfonden til at igangsætte første etape af projekt bæredygtigt brændstof. Potentielt kan den første produktionsfacilitet stå klar i 2023.

Illustration: Ørsted

Af Pia Melander Guilbert

En ansøgning om et tochifret millionbeløb til at producere bæredygtigt brændstof til blandt andet fly, lastbiler og skibe er netop sendt til Innovationsfonden. Bag initiativet står en række store virksomheder, heriblandt Københavns Lufthavne, A.P. Møller, DVS Panalpina, DFDS, SAS og Ørsted. Samtidig er partnerskabet på projektets første fase udvidet til også at gælde Nel, Everfuel og Haldor Topsøe.

Den overordnede vision er at opføre projektet i tre faser, skriver Ørsted i en pressemeddelelse. Sammen med en trecifret millioninvestering fra de private virksomheder, skal støtten fra innovationsfonden bruges til at udvikle og opføre projektets første fase.

Kommerciel modning

COWI og BCG fungerer som videnspartnere for projektet, der også støttes af Region Hovedstaden og Københavns Kommune. I dag er bæredygtige brændstoffere dyrere at bruge end fossilt baserede brændstoffer, og i pressemedddelelsen forklarer Ørsted:

“For at kunne konkurrere med fossile brændstoffer skal produktionen af bæredygtige brændstoffer modnes og udbygges i industriel skala. Hvis det skal kunne lade sig gøre, kræver det, at regeringer og industri går sammen om at skabe rammevilkår, der supplerer de private investeringer i produktionen af bæredygtige brændstoffer i stor skala med henblik på at gøre teknologien kommercielt moden.”

3. fase kan stå klar i 2030

Henrik Poulsen, der er administrerende direktør i Ørsted udtaler:

Henrik Poulsen, administrerende direktør i Ørsted. Foto: Ørsted

“Udvikling og storskalaproduktion af bæredygtige brændstoffer er helt afgørende, hvis vi skal lykkes med en grøn omstilling af den tunge transport.”

Første fase af projektet forventes at stå klar i 2023. Anden fase kan stå klar i 2027, mens tredje fase kan stå klar i 2030. Projektet vil potentielt kunne erstatte fem procent af de fossile brændstoffer, der bruges i Københavns Lufthavn i 2027 og 30 procent i 2030.

Seneste artikler

 

Fik du læst?