Tårnbys verdensnyhed

Tirsdag kunne Tårnbys borgmester indvie kommunens nye grønne energicentral på Tårnby Forsynings renseanlæg. Borgmesteren sagde blandt andet, at projektet vil være med til at fastholde Danmark på verdenskortet som en innovativ og klimaorienteret nation.

Borgmester Allan S. Andersen og formand for kommunalbestyrelsen Einer Lyduch klipper det grønne bånd. Foto: Tårnby Kommune.

Af Pia Melander Guilbert

Båndet var grønt, da Tårnbys borgmester Allan. S Andersen og formand for kommunalbestyrelsen Einer Lyduch i går klippede snoren over til en verdensnyhed, nemlig en unik, grøn og smart energicentral på Tårnby Forsynings renseanlæg.

Foto: Tårnby Kommune

Det særlige ved energicentralen, der har kostet 60 millioner, er dens kombination af kølelager og spildevandsenergi med fjernkøling og fjernvarme i ét. Samtidig er der indbygget mulighed for automatisk at kunne købe strøm og sætte gang i anlæggets pumper, når det er grønnest og mest rentabelt, skriver Tårnby Kommune i en pressemeddelelse.

Borgmester Allan S. Andersen udtalte ved indvielsen:

“Dette projekt er fordelagtigt for både erhvervslivet og lokalsamfundet i Tårnby som helhed. Dertil er Energicentralen et smukt eksempel på realiseringen af et virkeligt ambitiøst projekt, der vil være med til at fastholde Danmark på verdenskortet som en både innovativ og i høj grad klimaorienteret nation.”

Understøtter FNs verdensmål

Også bestyrelsesformand Einer Lyduch udtrykte stolthed over projektet:

“Jeg er stolt over, at vi som selskab, sammen med vores partnere, har realiseret dette visionære projekt, der på fornem vis understøtter en lang række af FN’s verdensmål. Herunder en øget anvendelse af vedvarende energi, at gøre byerne inkluderende og bæredygtige, reducere byernes miljøbelastning og øge energieffektiviteten”.

Sådan fungerer anlægget:

  • Muligheden for at udnytte det fluktuerende el-marked til produktion af energi er etableret ved en lagertank, som kan fyldes med koldt vand, når vinden blæser, og strømmen er grønnest. Dermed vil det for eksempel kunne svare sig at variere driften af pumperne til f.eks. om natten, så kølelageret i tanken er parat til kunderne om dagen.
  • Varmen fra pumperne kan omvendt deponeres og benyttes til fjernvarmesystemet om vinteren ved fase 2, hvor et ATES anlæg skal etableres. Et ATES anlæg vil give mulighed for at lagre både varme og køl i jorden.

Kilde: Tårnby Kommune

Seneste artikler

 

Fik du læst?