Bevilling på 90 millioner skal gøre CPH bæredygtig

EU-komissionen har bevilliget midler til et projekt der skal gøre Københavns Lufthavn til fyrtårn for, hvordan man kan indrette en lufthavn helt uden CO2-udledninger. Resultaterne skal inspirere hele Europa.

Foto: CPH

Af Pia Melander Guilbert

Senest i 2050 skal CO2-udleningen fra fly og lufthavne være elimineret. I tæt samarbejde med Teknologisk Institut har et konsortium ledet af Københavns Lufthavn i samarbejde med 14 europæiske partnere vundet et EU-udbud om at skabe fremtidens bæredygtige lufthavn.

22 millioner i egenkapital

Helt konkret betyder det, at Københavns Lufthavn skal være fyrtårn i projektet “ALIGHT” (a lighthouse for the introduction of sustainable aviation solutions for the future red.), der skal reducere og på sigt helt neutralisere CO2-udlening.

– Med projektet ønsker vi at udvikle konkrete løsninger og skabe et samlet koncept for, hvordan fremtidens lufthavn kan designes. Vi skal kunne levere infrastruktur til fremtidens fly, som både kan være elektriske eller flyve på brint og andre bæredygtige brændstoffer, fortæller Thomas Woldbye, der er administrerende direktør i Købehavns Lufthavn, i en pressemeddelelse:

– Samtidig skal vi undersøge, hvordan vi kan integrere for eksempel elektrificering og solceller i lufthavnens indretning, så vi kan forsyne bygninger, køretøjer og fly og dermed på sigt helt kan undgå CO2 udledninger, fortsætter han.

Ud over de 90 millioner bevilliget EU-kommisionen, leverer parterne i projektet selv over 22 millioner kroner i egenfinansiering.

Fakta om projektet:

FAKTA

ALIGHT skal løbe i fire år med projektopstart 1. november 2020.

Udover CPH og Teknologisk Institut deltager også følgende partnere i projektet:

Lufthavnene i Litauen og Rom samt Solidarity Transport Hub Poland (CPK) som er ansvarlig for den nye lufthavn i Warszawa, Brændstoflageret Københavns Lufthavn I/S (BKL), SAS, Nordic Initiative for Sustainable Aviation (NISA), International Air Transport Association (IATA), German Aerospace Center (DLR), AirBP, The Roundtable on Sustainable Biomaterials, Hybrid Greentech, BMGindroz Consulting, University of Parma og Hamburg University of Technology.

Læs mere her: https://www.cph.dk/om-cph/presse/nyheder/2020/10/eu-projekt-skal-gøre-cph-og-europæiske-lufthavne-klar-til-co2-neutral-luftfart

Seneste artikler

 

Fik du læst?