Amagers Tivoli, ”Alhambra”

Bødkermester og restauratør Carl Rasmussen, der åbnede Cyklistpavillonen i 1903 ved nuværende Sundbyvester Plads, ville gerne udvide sine aktiviteter. Han anlagde i 1906 en stor ”Tivolipark” på det jordstykke han havde købt mellem Amagerbrogade og Grækenlandsvej.

Man tilbyder revolverbillard og tombola. I baggrunden den kunstige sø med musikpavillon på øen midt i søen samt en “kurebane”, der senere mere ofte blev kaldt en rutschebane. I juni 1910 blev boldklubben ”Fremad Amager” stiftet i etablissementet og en nyopført idrætsfritidsklub fik 100 år efter navnet ”Alhambra Park”. (Postkort ca. 1906 udlånt af Jørgen Aamand).

Af Dines Bogø

Det nye tivoli på Amager skulle hedde ”Alhambra Park”. Måske valgte han navnet fordi Tivolis grundlægger Georg Carstensen lige før sin død i 1857 fik startet en forlystelsespark på Frederiksberg med navnet ”Alhambra”. Måske valgte Carl Rasmussen navnet, fordi det havde noget sydlandsk mystik og spænding over sig?

1904. På østsiden af Amagerbrogade ser man store tomme arealer. Det var her Amagers Tivoli “Alhambra Park” blev opført syd for Amsterdamvej. (Vejkort fra Kbh. Kommune).

Carl Rasmussen fortalte. at etablissementet med Cyklistpavillon og det nye tivoli ”Alhambra Park” kun lå fire minutters gang fra Sundby Remise. Havde han sagt, at det måske var 10-12 minutters gang, var det nok nærmere det realistiske, men man skulle jo ikke skræmme gangbesværede gæster væk på forhånd.

Postkort sendt i 1906, hvor man stadig er ved at anlægge “Alhambra Park”. Fra den nordlige del af Amagers tivoli. Man er stadig langt væk fra bebyggede områder. (Postort i Jørgen Aamands samling).

Forlystelsesparken ”Alhambra”

Han ville opføre en stor kunstnerisk sal med plads til op til 400 mennesker. Salen skulle indrettes med parketgulv, stor musiktribune og teatersal. I parken skulle der plantes 3.000 træer. Der skulle udgraves en stor kunstig sø, hvor der var udlejningsbåde. Fra en anlagt høj skulle gæsterne kunne se ud over hele Amager, næsten.

På Traps kort fra 1906 kan man nederst se, at det var meget begrænset, hvad der var af bebyggelse i området. Senere kom området til at hedde Sundbyvester Plads.

Naturligvis skulle der være flere keglebaner, skydebaner, lysthuse, kiosker, basarer med tombola, mindre rutsjebane og en danseestrade. Der manglede heller ikke en koncertsal i maurisk stil og i området skulle der være mange gynger og karruseller.

Aktiviteterne i Cyklistpavillonen fortsatte 1905-1906 med afdansningsballer, generalforsamlinger, markering af ”runde dage” og selskaber, der bare ville nyde den gode mad og musik. Fra pavillonen kunne man følge arbejdet på det store areal med anlæg af park og opførelsen af de mange bygninger.

Postkortet er sendt i 1917, men er sikkert fremstillet nogle år før. (Fotoarkiv: Postkortsamler A. Jørgensen).

Det lå lidt langt fra off. transport

Hvis man ikke ønskede at tage sporvognen kunne man tage med Amagerbanen, der var ved, at blive anlagt fortalte Carl Rasmussen. Han mente, at den jernbanestation, der skulle anlægges tæt ved Kastrupvej, ikke lå ”særlig langt” fra Alhambra Park!

Sporvognslinje 2 havde i årene 1937–1969 endestation på Sundbyvester Plads. Vogntypen på foto blev kaldt ”Dukke Lise” og den kørte udelukkende på linje 2 og på Turistlinjen. I baggrunden ”Villa Søvang” og lige til venstre var indgangen til ”Alhambra Park”. (Foto ca. 1967: Bo Nielsen).

Ansøgninger til myndigheder gik nemt på plads, da Carl Christian Rasmussen havde et godt omdømme og hans Cyklistpavillon fra 1903 havde ikke givet problemer.

Det var politiassistent Christian Hald, der boede i Eberts Villaby, der anbefalede Københavns Magistrat, at de fornødne bevillinger kunne udstedes. Chr. Hald blev senere kendt i Dragør, da han købte ”Det gamle Fyrtaarn” på Strandstien 84 og ombyggede det til sommerbolig.

Grosserer Hermann Ebert, der sad i Borgerrepræsentation, anbefalede sammen med andre gode borgere også de fornødne bevillinger til ”Alhambra Park”.

Under stor bevågenhed med fyrværkeri åbnede det nye tivoli på Amager kun en uge forsinket, søndag den 3. juni 1906.

”Villa Søvang” med Gerbrandskolen i baggrunden. I januar 1900 købte bødkermester Carl Christian Rasmussen fra Kastrup et stuehus og to mindre bygninger på Amager Landevej, nuværende Amagerbrogade 241. Kun stuehuset blev bevaret, da Cyklistpavillon og Alhambra Park blev nedrevet i 1917. Så sent som i 1947 kunne man stadig se omridset af den kunstige sø fra 1906, der lå et stykke tilbage på grunden, hvor skolen blev opført i 1948. (Foto 1983: Jørgen Grandt).

Carl Rasmussen sørgede hele tiden for nye former for underholdning i ”Alhambra Park”. Det var optræden med tryllekunstnere, han arrangerede turneringer med kendte brydere og dresserede hunde forlystede publikum. Fyrværkeri og koncerter var fortsat på programmet og aviser og blade uden for Amager begyndte nu også at skrive om det nye tivoli.

Den nystiftede ”Amagerbanken” afholdt gennem flere år den årlige generalforsamling i Carl Rasmussens etablissement. Efter den succesfulde åbning fik Carl Rasmussen tid til at tage på forretningsrejse til flere europæiske storbyer for at blive inspireret til nye aktiviteter.

Mange kendte skuespillere optrådte i ”Alhambra Park” og man indførte børnefester, som Tivoli i København senere videreførte. Men selv om mange foreninger støttede op om det lokale foretagende, kneb det periodevis med økonomien og det danske sommervejr var ikke altid lige det perfekte til udendørs aktiviteter.

Til Carl Rasmussen store skuffelse blev anmodning om forlængelse af sporvognen fra Sundby Remise til ”Alhambra Park” sendt i udvalg. Det forhindrede ham ikke i at arbejde med planer for en stor rutsjebane. Noget i stil med den Københavns Tivoli først fik i 1914.

I 1909 overtog Carl Rasmussen Dragør Strandhotel og dette sammenholdt med hans trang til nye aktiviteter bevirkede en kort overgang, at ”Alhambra Park” blev overtaget af en kreditor. Denne evnede dog ikke at drive etablissementet ret længe.

På det tidspunkt var der gang i produktionen af stumfilm. Den over ½ time lange film ”De fire djævle” blev optaget i ”Alhambra Park” og det gav endnu mere omtale.

På Kraks kort over Sundby i 1910 har man ikke engang det sydlige område med.

Helbredet svigter

Carl Rasmussens (1854-1916) helbred var dog for kraftig nedgående og midt under 1. Verdenskrig måtte han trække sig tilbage fra både ”Alhambra Park” og Dragør Strandhotel.

Hvorfor har man skrevet Gregor Rasmussen på postkortet? Restauratøren hedder Carl Christian Rasmussen (1854-1916). Ingen af hans børn hedder Gregor. (Postkort udlånt af Jørgen Aamand).

Kort tid efter, at ”Alhambra Park” var afhændet brændte den store Cyklistpavillon.

I 1917 overtog Københavns Kommune hele forlystelsesparken og kort tid efter begyndte man nedrivningen af bygningerne. Carl Rasmussens ”Villa Søvang”, der lå nærmest nuværende Sundbyvester Plads, blev dog først nedrevet ca. 75 år senere.

Starten på det hele: Cyklistpavillonen.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?