Antallet af indbrud i Dragør er vokset markant den seneste måned. Hvordan kan du bedst sikre dig, hvad gør politiet, og ser de et mønster i måden, indbruddene er udført? Vi har talt med efterforskningsleder Lars Feldt-Rasmussen fra Københavns Politi.

Af Pia Melander Guilbert
En dør står åben. Ledningen til en lampe er trukket ud af stikkontakten. Der er fodspor hen over gulvet, eller måske står noget bare anderledes, hvis det hele da ikke er gennemrodet.
At have indbrud er en oplevelse, der påvirker de fleste for livet, både fordi et indbrud kan betyde, at vi mister ting, der har stor affektionsværdi, og fordi det i sig selv er ubehageligt at komme hjem og opdage, at man har haft uindbudte gæster.
Kommer i bølger
Dragør ligger generelt højt, når det kommer til antallet af indbrud, og i øjeblikket har politiet travlt med at efterforske dna-spor og fingeraftryk.
– Det er ikke usædvanligt, at indbrud kommer i bølger. Pludselig ser vi mange i Tårnby, København eller – som i øjeblikket – Dragør. Det er typisk lokale tyveknægte, der begår indbrud i en periode, eller omrejsende kriminelle, der kommer hertil og laver fem til seks indbrud ad gangen, konstaterer efterforskningsleder Lars Feldt-Rasmussen fra Københavns Politi.

De samme der går igen?
På spørgsmålet om, hvorvidt politiet ser et mønster i de indbrud, der for tiden bliver begået i Dragør, svarer Lars Feldt-Rasmussen:
– Vi har nogle formodninger og en mistanke om, at det er de samme, de går igen, men ikke nogen konkrete beviser. Vi samarbejder med lokalpolitiet om at være til stede på gaden og holde øje med mistænkelige personer. Efter hvert indbrud er vi ude at tale med de forurettede. Vi samler fingeraftryk og dna og sammenligner, hvordan indbruddene er sket, men der kan typisk gå nogle måneder, før det giver resultat.
Flest indbrud sidst på eftermiddagen og til midnat
De fleste indbrud sker sidst på eftermiddagen og først på aftenen, fortæller Lars Feldt-Rasmussen:
– Mange arbejder i øjeblikket hjemme på grund af corona, men så skal de måske noget senere på dagen. Det er sjældent, vi bliver kaldt ud efter 24. De færreste tyve ønsker at bryde ind hos nogen, der ligger og sover.
Tjek videoovervågning selvom du ikke har haft indbrud
Men hvad kan du selv gøre for at sætte en stopper for indbruddene?
– Det er rigtig godt at dele sin erfaring i facebookgrupper og gennem app´en Nabohjælp, understreger Lars Feldt-Rasmussen, som også opfordrer til at kontakte politiet på 114, hvis du ser noget mistænkeligt.

– Alarm og videoovervågning er en god ide. Alarmen virker ofte præventivt. Bryder tyven alligevel ind, gør alarmen naboerne opmærksomme, mens videoklip er en stor hjælp for os i efterforskningen.
Kig videoklip igennem selvom du ikke har haft indbrud
Københavns Politi har allerede modtaget enkelte videoklip i forbindelse med den nye bølge af indbrud i Dragør, men kunne godt tænke sig flere.
– Har du videoovervågning er det også en god ide at kigge dine optagelser igennem, hvis der har været indbrud i nærheden. Selvom der ikke har været indbrud hos dig, kan tyven godt have været forbi, slutter Lars Feldt-Rasmussen.
3 tips til hvordan du kan være med til at opklare indbrud
1. Del din viden i facebookgrupper og download eventuelt app´en Nabohjælp fra Kriminal Præventivt Råd.
2. Har du videoovervågning, så se dine klip igennem, hvis der har været indbrud i dit nærområde.
3. Kontakt Københavns Politi, hvis du ser noget mistænkeligt eller har andre oplysninger, der kan føre til opklaring. Ring 114.