Da corona lukkede børnehaven Sansehuset

Hvordan tackler man det, når man er nødt til at lukke en hel børnehave ned på grund af corona-virus? Først får man lyst til at stikke hovedet i jorden. Derefter går man i handlingsmode, fortæller leder af Sansehuset i Dragør, Helle Bach.

Børnehaven Sansehuset er i øjeblikket lukket på grund af corona. Foto: AmagerNyt

Af Pia Melander Guilbert

Natten til mandag fik Helle Bach, der er leder af Børnehaven Sansehuset, ikke meget søvn. Hun blev nemlig ringet op af en medarbejder, der var testet positiv for corona-virus.

– Vi er 12 medarbejdere og cirka 75 børn, delt op i tre grupper. Først fik jeg lyst til at stikke hovedet i jorden som en struds, lidt i panik. Derefter begyndte jeg at læse op på proceduren, og så var det bare om at få sendt børn og øvrige medarbejdere fra den pågældende gruppe hjem. Tidligt næste morgen gik jeg i gang med at ringe rundt til alle, fortæller Helle.

Leder Helle Bach måtte på meget kort tid lære at navigere på ukendt terræn, da tre medarbejdere fra hver sin gruppe i løbet af tre dage blev testet positive. Foto: privat

Tre grupper sendt hjem over tre dage

Her fra gik det “sindssygt stærkt”, som Helle Bach formulerer det. Mandagmorgen meldte endnu en medarbejder sig syg med corona-lignende symptomer. To andre blev sendt hjem på grund af utilpashed. Alle medarbejdere blev informerede om, at de skulle testes to gange, men gerne måtte arbejde så længe, de var uden symptomer.

Tirsdag blev endnu en medarbejder testet positiv, og endnu en gruppe måtte lukke. Nu var der pludselig ikke personale nok, og i samråd med chef for Børn og Kultur, Rasmus johnsen besluttede Helle Bach at ændre åbningstiderne.

Onsdag meldte en hjemsendt medarbejder fra den tredje, tilbageværende gruppe sig positiv. Altså måtte hele børnehaven lukke.

“Institutionen holder lukket resten af ugen PGA Covid-19” står der på døren til Sansehuset. Foto: AmagerNyt

På ukendt terræn

Hvad gør man, når man bevæger sig på terræn, der er ukendt for alle, og når den målgruppe, man skal kommunikere til, er ængstelige forældre?

– Gennem hele forløbet har jeg haft tæt kontakt til min chef og til ledende sundhedsplejerske Dorthe Svendsen, der på vores vegne har kontakten til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det var også vigtigt for mig at få talt med forældrene og holde dem opdaterede. De havde naturligvis mange spørgsmål til de meget komplekse retningslinjer: Når man har været tæt på en smittet, skal man have to tests. Den ene skal helst foretage på fjerde-dagen efter mulig smitte, og den næste på sjette dagen. Hvilke dage er det nu lige, det er?

3 scenarier

Alle børn og ansatte er nu i gang med at blive testet. Indtil videre er der også fundet et par børn positive og nogle, hvor forældrene er positive, men børnene ikke er. Helle Bach går selv og venter på svar:

– Jeg håber, vi kan åbne igen på mandag, men det er ikke sikkert. Hvis vi kan, har jeg forudset tre scenarier: Hvis antallet af ansatte, der kan møde, passer med antallet af børn, kan vi måske åbne som normalt. Hvis der ikke er nok ansatte, må vi ændre i åbningstiden. I værste fald må vi åbne for nødpasning, hvor det kun er de forældre, der har allermest brug for det, der kan få deres børn passet.

3 scenarier er mulige, når Sansehuset kan åbne op igen. Helle Bach håber, det bliver mandag. Foto: AmagerNyt

Kommunikation frem for panik

Skulle Helle Bach give et råd til andre insitutioner, der måtte komme i samme situation, er det:

– Lad være med at gå i panik, og sørg for at kommunikere. Både skriftlig og mundtlig kommunikation er sindssygt vigtigt. Forældrene har mange spørgsmål, og jeg har sagt, at de bare skal skrive til mig, så ringer jeg dem op. Også om aftenen. Jeg har kun mødt forståelse og omsorg. Alle har håndteret det så flot.

Én ting er sikkert, understreger hun:

– Vi overholder naturligvis Sundhedsstyrelsens retningslinjer og går meget op i at spritte af og rengøre legetøj, men vi holder aldrig op med at kramme børnene.

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?

Meget mere end en trappe

Endelig blev den indviet: Dragør Skole har fået arkitekttegnet læringstrappe   Af Camilla Lærkesen Den har allerede været flittigt brugt, men fredag morgen inden efterårsferien

Læs mere »