Hurra – det er international toiletdag

Millioner af mennesker lever under kritisable sanitære forhold. Derfor lancerede FN i 2013 “World Toilet Day”. På Amager har de fleste hustande eget toilet, men vi bør blive bedre til at passe på dem, påpeger Johnny Pedersen fra spildevandsanlægget Kløvermarkens Pumpestation.

Foto: pressemeddelelse HOFOR

Af Pia Melander Guilbert

Lort, pis og papir. Det er med Johnny Pedersens ord de eneste ting, du må komme i dit toilet. Johnny Pedersen er sektionsleder på spilevandsanlægget Kløvermarkens Pumpestation.

Han påpeger, at mange rask væk smider alt fra vatpinde og renseservietter til papaffald i toiletkummen. Selv hår fra hårbørsten kan forårsage så store klumper, at kloakkerne stopper til. Det betyder øgede udgifter til rensning af kloakker, rør og reparation af de pumper, der renser vores spildevand. I sidste ende havner regningen hjemme hos dig.

Johnny Pedersen fra Kløvermarkens Pumpestation. Foto: HOFOR

Tis ikke med åben mund, hvis du har gebis

Johnny Pedersen og hans kollegaer oplever dagligt, at folk har smidt forkerte ting i toilettet. Blandt de mere spektakulære, nævner de gebisser og strømper, men selv vatpinde og vådservietter kan forårsage store problemer for de tekniske anlæg, når det havner i toiletafløbet. 

På Amager har de fleste husstande eget toilet, men på verdensplan lever millioner af mennesker under så kritisable sanitære forhold, at de bliver alvorligt syge, og det er den egentlige årsag til, at FN i 2013 lancerede World Toilet Day, oplyser HOFOR i en pressemeddelelse.

Træk og skyl

I Danmark blev de første kloakker anlagt tilbage i 1857. I HOFORs forsyningsområde løber omkring 3.000 km kloakrør under jorden. Seks gange i løbet af et døgn trykker en dansker i gennemsnit på skyl-knappen.

Kilde: HOFOR

Seneste artikler

 

Fik du læst?