En hyldest til kronjuveler, juveler og guldklumper

Amagers gamle værtshuse og deres historie er kærligt skildret i en letlæst ny bog, skrevet af tidligere skolelærer og forfatter Mogens Bille. Selv bor Mogens i Dragør, hvor fra han har cyklet rundt og talt med ejere og stamkunder på en række udvalgte beværtninger.

Mogens Bille flankeret af til højre Ib Borup, der har stået for layout og til venstre Jørgen O. Bidstrup, der har de mange billeder af Amagers værtshuse. Foto fra bogen.

Af Pia Melander Guilbert

Siden 1964 er 58 af Amagers gamle arbejder-værtshuse forsvundet. Derfor er det på tide, at vi får fortalt historien om dem, der stadig eksisterer, mener tidligere folkeskolelærer, bibliotekskonsulent og forfatter Mogens Bille.

Det er blevet til bogen “Gamle værtshuse på Amager.” Her taler Bille med ejere og stamkunder på udvalgte beværtninger, som han kærligt opdeler i “Kronjuveler”, “juveler” og “guldklumper.”

Mødet med indehaveren af Tingkroen, der ligger på på Tingvej 43, blev udgangspunktet for Mogens Billes bog om Amagers gamle værtshuse. Foto fra bogen.

Mødet med Ditlev fra Tingkroen

Selv bor Mogens Bille i Dragør, og da han i 2009 gik på pension, besluttede han at finde cyklen frem og udforske Amager.

– En dag faldt jeg ind på værtshuset ”Tingkroen” og fik en øl og en sludder med værten Ditlev – et usædvanligt venligt menneske, altid ædru og ulasteligt klædt i hvid skjorte og sort vest. Jeg kom der flere gange for at få en hyggelig sludder med Ditlev og beundrede hans omsorgsfulde og respektfulde omgang med sine kunder, hvoraf nogle måske var prægede af for mange værtshusbesøg, fortæller Mogens Bille.

Kystens Perle hed oprindeligt Havnecaféen og stammer helt tilbage fra 1833. Foto fra bogen

En del af arbejderhistorien på godt og ondt

Selv flyttede Mogens Bille til Amager for tyve år siden. Inden da boede han i Ballerup, hvor han har skrevet flere lokalhistoriske bøger.

– Som en hyldest til Ditlev og hans mange kolleger på Amagers traditionelle ”brune” værtshuse – satte jeg mig for at kortlægge disses historier i det omfang, det var muligt, også fordi de gamle udskænkningssteder har været en væsentlig del af ”arbejderhistorien” på Amager, på godt men også på ondt, som det fremgår.

Glemte at få datteren med hjem

Ud over en del muntre historier om kendte og ukendte værtshusgæster, hører vi i bogen også om den enlige far, der tog sin 12-årige datter med på “Skipperstuen” og nogle gange glemte at få hende med hjem igen.

– Den slags skæbner er årsag til, at hele overskuddet fra “Gamle Værtshuse på Amager” går til “Børnetelefonen”, forklarer Mogens Bille.

Schelenborg på Kastrupvej har siden 2017 været eget af Pia Slotsdal fra Dragør. Hun har en stor omsorg for sine stamkunder, og mangler nogen af dem et sted at være juleaften fx, bliver de inviteret med hjem i privaten. Foto fra bogen.

Forelsket i Amager fra ølvognen

Som svar på, hvad der i sin tid fik Mogens Bille til selv at flytte til Amager, svarer han:

– Min far kørte med øl her på øen, og jeg husker, at jeg, fra jeg var fem-seks år, kørte rundt med ham i hans ølvogn til de forskellige gårde. Siden da har Amager og i særdeleshed Dragør altid stået for mig som noget helt særligt, og så har Amager jo en meget spændende historie, bådebyhistorien/arbejderhistorien fra det indre Amager og landhistorien fra Tårnby kirke og sydpå mod Kongelunden og Dragør.

Forsiden af bogen, der kan købes hos boghandlere og værtshuse på Amager.

“Gamle Værtshuse på Amager” udkom 1. december og kan købes hos Amagers boghandlere samt på de fleste af de værtshuse, der er med. Den koster lige under 100 kroner. Overskuddet går til “Børnetelefonen.”

Seneste artikler

 

Fik du læst?