Undgå julefedt i afløbet

Et tilstoppet afløb er en af julens mindre hyggelige traditioner i mange danske hjem, og det kan let blive en dyr affære. Læs her, hvordan du undgår det.

Pressefoto HOFOR

Af Pia Melander Guilbert

Julemad som and, flæskesteg og gås indeholder en del fedt, og når gryder, pander og ovn kører for fuldt blus, kan det umiddelbart virke som en let løsning lige at hælde det overskydende fedt i vasken eller afløse, men det er en dårlig ide.

– Fedtet sætter sig som propper og vil forårsage tilstoppede afløb. Og det er lidt surt at bruge juletiden til kloakspuling – både for jer og mine rådighedsvagter, forklarer Ole Bach Petersen, der er driftschef fra HOFORs spildevandsafdeling.

Kogende vand holder rørene rene

Når fedtet kommer ned i afløbet, vil det størkne, så andre ting sætter sig fast i det og skaber tilstoppede rør. Det kan blive en dyr affære, hvis der skal bruges ekstra ressourcer og tid på spuling og retning af anlæggene, en regning der i sidste ende havner holdig som forbruger. Og er det din boligs egne rør, skal du selv hive penge direkte op ad lommen til en kloakmester.

Pressefoto HOFOR

Frem for at hælde fedtet i vask eller afløb anbefaler Ole Bach Petersen, at du for eksempel hælder det i en mælkekarton eller anden tætsluttende emballage, der alligevel skal smides ud, og her fra videre i skraldespanden.

Vidste du i øvrigt, at en af de mest effektive metoder til at holde rørene rene og forebygge dårlig lugt er jævnligt at hælde kogende vand i afløbet? Det er mindst lige så effektivt som kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin. Dernæst er det meget billigere og meget bedre for miljøet.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?