“Gid alle forstod at det her er ramme alvor”

Under første nedlukning interviewede vi sygeplejerske Anette Henckel fra Dragør om hendes arbejde med at passe corona-patienter på intensiv. Nu er der travlt igen og mangel på personale. Et lyspunkt er, at Anette har fået vaccinen. Her kommer en opfølgning.

Anæstisygeplejerske Anette Henckel er en del af coronaberedskabet på Hvidovre Hospital. Foto: privat.

Af Pia Melander Guilbert

– I ugen før jul blev vi varslet og skulle lave nødvagtplan for resten af året samt januar. Vi havde frygtet scenariet, fordi vi er reduceret til 13 i den del af beredskabet med mit speciale. Oprindeligt var vi 23 anæstisygeplejersker, men mange vil ikke være med mere, fordi det er så hårdt at være på i alle de timer i fuldt isolationsudstyr.

– Patienterne ligger tungt, fordi de er i respirator og en slags kunstig coma. De bliver vendt på maven, hvilket tager tid og kræver tre til fire personer. Diverse slanger og udstyr må ikke skilles ad eller falde ud på grund af smittefaren.

Løber rundt

– Heldigvis kender vi nu procedurerne og behandlingsstrategien og er bedre rustede end i foråret. Vi har også været til opfølgende undervisning, inden det gik løs igen. Dejligt at være på forkant, men hårdt at arbejde med i nuet.

–I januar har jeg tre arbejdsweekender ud af fire. Det bliver en sej omgang, selvom jeg nok skal klare det. Heldigvis er jeg indtil videre gået fri for smitte, selvom flere af mine kollegaer har haft covid. Vi bliver testet hver 14. dag, men jeg er blevet testet fire gange de sidste tre uger, fordi jeg har haft nære relationer både privat og arbejdsmæssigt, der har været smittet.

– Flere kolleger er gået ned med stress og eller covid. Det giver kæmpe problemer med at være nok til at passe alle patienter. Plejepersonalet løber rundt i sengeafdelingerne.

Nødvendigt at lukke ned

– Hvis ikke Danmark blev lukket ned igen, ville systemet bryde sammen. Gid alle forstod, at det her er ramme alvor. Det er ikke noget, regeringen har fundet på for at genere os. Dem, der ikke tror på, at det her er en farlig virus, burde komme en tur på intensiv og se, hvor skidt man kan blive.

– Heldigvis er vaccinen kommet, og jeg har selv fået den som en af de første. Der går dog endnu tre uger, før jeg får den sidste vaccination og kan få ro i maven, når jeg passer patienterne. Det bliver rart at vide, at jeg ikke slæber smitten med hjem til min familie.

Første artikel med Anette var en del af serien på job med corona. Læs den her:

https://www.amagernyt.dk/2020/04/01/det-fylder-meget-at-jeg-kan-blive-lige-saa-syg-som-patienterne/

Seneste artikler

 

Fik du læst?