En stor samling er flyttet

Som bekendt er der flere museer på Amager. Museum Amager er paraplyorganisation for muserne. Et mindre kendt privat museum i Store Magleby er flyttet.

1999. Filmselskaber har ofte lånt køretøjer hos Søren Lund. Her i Reykjaviksgade på Islands Brygge, hvor man også kunne bruge skinnerne fra DSB-godsbane, når der skulle en sporvogn med på optagelserne.

Af Dines Bogø

Ingelise og Søren Lund i Strøby i Store Magleby har samlet i mange år. På deres gård kunne man opleve en meget varieret flot samling. Mange foreninger, også fra Amager, har været på besøg.

I sidebygningerne så man utrolig velholdte veterankøretøjer og på selve gården, kunne man se flere køretøjer, legetøj, dukkehuse, symaskiner, telefoner, radioer, skilte, modelbiler og meget meget andet.

2012 og 2019. I hallerne med køretøjerne var det mange finurligheder med tilknytning. Reservedele, ældre cykler, benzinstandere, skilte med pudsige tekster o.s.v. I lokalerne i hovedbygningen kunne man finde det samme, bare i modelmålestok. (Fotos: Dines Bogø)

Et mindre privat museum

Det hele startede med at Søren købte sin første veteranbil i 1959. Flere af køretøjerne i samling har været så medtaget, at andre havde opgivet dem. Søren skilte dem totalt ad og renoverede de enkelte dele. Gennem tiden er det blevet til mere end 20 veterankøretøjer, de fleste af det franske bilmærke Peugeot.

2010. I sidebygningerne fandt man mange Peugeot-modeller. Sørens foretrukne mærke, som han med særlig varme i stemmen fortæller om. (Foto: Dines Bogø).

Ingelise har også samlet, bl.a. på dukkehuse. Samlingen er blevet suppleret med inventar, der passer til de enkelte huse.

Ingelise og Søren har i mange år deltaget i veteranbilstævner i ind- og udland. I flere år kunne vi være heldige, at møde dem på Bornholm til det årlige stævne, hvor mere end 150 klassiske køretøjer deltog.

Når vi ser optagelse fra ”ældre tid”, er det samlere, der stiller med deres køretøjer, når optagelserne skal laves. Søren var altid selv med ved optagelserne, da han gerne ville komme hjem med vogne med intakte gearkasser og uden ridser i den toppolerede lak.

Er man til det lidt yderligere historiske, lyttede man ekstra, når Ingelise og Søren fortæller om en Citroën 11 Sport fra 1938. Hvorfor er det køretøj noget særligt?

2008 og 2012. Mange foreninger, også lokale i Dragør, har nydt godt af Ingelise og Sørens gæstfrihed gennem mange år. Ingelise fortæller om den meget specielle Citroën, der har tilhørt Elna og Rudolf Tegner. (Foto: Dines Bogø).

Citroën med historie

Citroën 11 fra 1938 har tilhørt maleren og billehuggeren Rudolf Tegner, der havde købt den i Paris. Rudolf og Elna Tegner havde sommerhus i Hornbæk, tæt ved det sted, hvor man i dag finder ”Rudolf Tegners Museum og Statuepark”.

Vognen var blevet vedligeholdt og med bilen fulgte papirer og man kunne bl.a. følge servicebesøg og ægteparrets udflugter. Fru Elna har omhyggeligt noteret det hele og det var også hende, der kørte. Rudolf Tegner kunne ikke køre bil. I handskerummet ligger hendes kørebriller.

Classic Car House i Lyngby

Nok er museet lukket og samlingen flyttet til Lyngby. Her kan vi om nogen tid gense meget fra ”Store Magleby samlingen” sammen med andre samlinger.

2020. Skrivemaskiner, telefoner, grammofoner, radiomodtagere, skilte m.v. (Fotos: Dines Bogø).

Ingelise og Søren fortæller, at de er glade for, at det netop er Classic Car, der har overtaget samlingen. Museets personale har vist særlig interesse også for de små fine detaljer. De mange spændende effekter, vil passe fint ind de udstillinger, der kommer i Lyngby.

Det er Interdan, der står bag importen af mærkerne Peugeot, Citroën, Opel, Mitsubishi m.fl., der ejer det nye museum.

2019 og 2020. Lille udpluk af samlingen, da den stod i Store Magleby. (Fotos: Dines Bogø).

Museet vil blive indrettet i det tidligere Landbrugsmuseum, der ligger over for Frilandsmuseet, lidt nord for Lyngby gl. bydel.

Udstillingerne på Kongevejen 79-85, i de mange bygninger, forventes at åbne i 2022.

 

Seneste artikler

 

Fik du læst?