Befrielsen for ca. 75 år siden

Om et par måneder kan man i Østdanmark markere 75 år for befrielsen! På Bornholm er det ikke velset, at tale om befrielsesdagene i maj 1945. Bornholm blev først befriet i april 1946.

Sønderstræde i Dragør 29. januar 2021, men det kunne minde om Rønne den 8. maj 1945. (Foto: Carsten D. Maass).

Af Dines Bogø

I maj 2020 blev 75 året for Danmarks befrielse markere nærmest i stilhed. Efter fem år traskede Hitlers soldater i maj 1945 sydpå. Men ikke på Bornholm.

Nok havde de tre allierede stormagter aftalt delingen af Europa med en grænse ned gennem Tyskland. Fulgte man den linje længere ud i Østersøen kunne man konstatere, at Bornholm lå i Sovjets interesseområde.

Rønne 9. maj 1945 eller Sønderstræde i Dragør 28. januar 2021? (Foto: Carsten D. Maass).

I den hektiske periode forsøgte Værnemagten at flytte civile og tropper fra det østlige Tyskland i sikkerhed mod vest. Bornholm var et vigtigt støttepunkt i forbindelse med evakueringen. Derfor fik Den tyske Kommandant på Bornholm lodret ordre fra regeringen i Flensborg om, at holde øen så længe som muligt.

Kapitän zur See Gerhard von Kamptz (1902-98) gav efter 5. maj 1945 ordre til, at de tyske luftværnsbatterier skulle beskyde russiske observationsfly.

Bornholm maj 1945

Efterfølgende blev Rønne og Nexø bombet af russerne den 7. og 8. maj. Takket være, at Bornholm i nogle ekstra dage forblev på tyske hænder, fik man reddet mange hundrede tusinde tyske flygtninge mod vest.

Den pensionerede tyske flådekaptajn von Kamptz har besøgt Bornholm flere gange. Første gang som anonym turist på rundfart. En buschauffør genkendte ham, men lovede at lade som ingenting. Som 80-årig besøgte han igen Rønne, hvor han lod sig fotografere foran Amtmandsgården i Storegade 36. Samme sted, hvor han den 7. maj 1945 kl. 10 havde møde med den legendariske Amtmand von Stemann. Stemann forsøgte forgæves, at overtale von Kamptz til at trodse den lodrette ordre fra Flensborg. I dag er der indrettet restaurant i de historiske lokaler, hvor von Stemann holdt møder med Hitler og Stalins udsendte kommandanter. (Foto: Rønne Byarkiv).

Vestmagterne ville ikke sende en britisk officer til Bornholm før Stalin havde godkendt det. Han undlod at besvare henvendelserne. Tyskerne ville kun overgive sig til en britisk officer. Storpolitik gik ud over to byer på Bornholm.

Den 9.maj 1945 blev Bornholm besat, nu af Stalins sibiriske kamptropper. Senere blev stødtropperne udskiftet med andre tropper, men på Bornholm mærkede man igen en besættelse. I mange år fortav man, hvad der skete, indtil Bornholm endelig blev befriet den 5. april 1946.

12. august 2020. Inde på Vandrehjemmet i Rønne kan man læse om, at det var her den tyske Ø-kommandant havde hovedkvarter. (Foto: Dines Bogø).

Filmoptagelse i Dragør

28. og 29. januar 2021 var der igen filmoptagelse i Dragør gl. bydel. Danmarks Radio laver optagelser til udsendelsen “Min oldefar reddede verden”, der skal illustrere begivenheder i maj 1945 på Bornholm. På flere måder minder de hyggelig gader og stræder i Rønne og Nexø også om Dragør. Mange af de senere optagelser bliver optaget på Bornholm.

Det er næsten flere gange årligt, at Dragør anvendes som kulisse. Det er altid spændende, at se resultatet, selv om det kun er korte glimt. Måske kommer udsendelsen allerede den 4. april 2021, dagen før årsdagen for Bornholms befrielse.

Dragør Havn den 29. januar 2021. Skal man optage scener fra angrebene? Havneområdet både i Rønne og Nexø blev stærkt beskadiget 7.-8. maj 1945. (Foto: Carsten D. Maass).

Enkelte husker sikkert Stjernetegnfilmene og Olsen Bandenfilm. For ikke så længe siden var Dragør også omdannet til en by fra 1864. Senest blev flere episoder til Tv-serien ”Ulven kommer” optaget i Dragør.

 

Seneste artikler

Københavns Lufthavns rensningsanlæg ved udløbet til Hovedgrøften i Store Magleby. Arkivfoto: TorbenStender.

Lufthavnen vil ikke betale hele PFOS-regningen …

En længe ventet rapport om forurening med PFOS fra lufthavnen viser, at grænseværdierne flere steder bliver overtrådt. Men selvom lufthavnen har lavet store frivillige indsatser mod forureningen, så vil selskabet ikke påtage sig det juridiske ansvar og dermed hele regningen for oprydningen

 
 

Fik du læst?