Flere bedragerisager under corona

Kriminaliteten er genrelt faldet under corona, viser en ny opgørelse fra Rigspolitiet. Det gælder blandt andet tyveri og indbrud. Til gengæld er der fortsat vækst i antallet af bedragerisager, og den øgede internethandel ses som en medvirkende årsag.

Mail fra AmagerNyts spam-bakke. Er du en af de mange, der handler hos Zalando, kunne denne måske virke ægte nok, men afsender-mailadressen røber, at der er tale om fup.

Af Pia Melander Guilbert

Er du også en af de heldige, der gik videre i Zalandos konkurrence om at vinde et gavekort på 2000 kroner, selvom du ikke havde gjort noget for at deltage? Eller er du blevet udsat for grovere forsøg på bedrageri, som dem, der blev ringet op af “smitte-stop”, fordi de havde været i nærheden af en coronasmittet og pludselig skulle give kontooplysninger?

Modsat stort set al anden kriminalitet er antallet af bedrageri-sager vokset under corona, og de stiger fortsat, oplyser Rigspolitiet i en opgørelse over kriminalitet i 2020. Her steg antallet af anmeldte bedragerisager med ni procent. Samtidig steg antallet af rejse sigtelser i bedragerisager med 19 procent.

Foto fra AmagerNyts spam-bakke. Grove stavefejl i mails fra store virksomheder er altid et sikkert tegn på, at mailen er afsendt af internetbedragere.

“Vi kan konstatere, at antallet af bedragerianmeldelser fortsat stiger. Det er en prioritet for os at forsøge at dæmme op for den udvikling, og der er i 2020 også rejst markant flere sigtelser i bedragerisager. Modsat andre kriminalitetsformer falder de it-relaterede bedragerier imidlertid ikke som følge af corona-nedlukningerne. Tværtimod handler endnu flere på nettet, hvilket kan være en medvirkende årsag til stigningen. Men det er et område, hvor vi generelt skal blive bedre til at gennemskue og imødegå de konkrete forbrydelser bag ved tallene. Det vil vi arbejde på i det kommende år, hvor der også er nye initiativer i støbeskeen,” udtaler rigspolitichef Thorkild Fogde.

 

Seneste artikler

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?