Gode bøger til børn og unge

To bøger fra Gyldendal er perfekte til børn og unge i en tid, hvor meget tid bruges indendøre. 

Mange børn elsker at læse eller at få læst højt – her er et par tips til et par gode bøger til børn og unge. (Foto: Mary Clark)

Af Pernille Lindblom

Maskernes hus er en børnegyser, der henvender sig til børn i alderen fra otte til 12 år. Den egner sig godt som højtlæsningsbog til de ”mindste” børn i målgruppen, og kan bruges som læsebog, af de lidt større.

Bogen, der netop er udkommet på forlaget Gyldendal, er skrevet af en af Danmarks mest produktive børnebogsforfattere, Lars Daneskov, og handler om pigen Cornelia, hvis far har fundet en ny kæreste og har valgt at lade sig skille fra hende og hendes mor. Derfor, flytter de to ind i et stort gammelt hus, med uhyggelige modellerede ansigter på facaden og udsigt til kirketårn og skoleskift.

 

Maskernes hus, er en spøgelseshistorie om skilsmisse, savn og en gammel dame uden øjenbryn. En historie om at miste det, man havde og møde det, man ikke har lyst til at vide, findes. Den beskriver Cornelias frustration omkring hendes fars fravalg af familien som hun kender den, og hendes antipati mod den ”nye” kvinde. Ensom og sørgmodig, finder hun nye kræfter, til at rejse sig og finde fodfæste igen, godt hjulpet, af en jævnaldrende dreng fra den nye skole.

Myntes Dagbog

Myntes dagbogFjerde bog i serien Myntes dagbog, henvender sig mest til piger i starten af teenagealderen. Den beskriver på en humoristisk måde en nogenlunde normal piges, nogenlunde normale hverdag, med de udfordringer der hører sig til, når man går i 7. klasse.

Bogen er fuld af Myntes egne tegninger, dimser og kruseduller og forudsætter som udgangspunkt ikke, at man har læst de tidligere tre bind i serien, i det man bliver præsenteret for bogens begrænsede persongalleri i indledningen.

 

Venner for altid -agtigt, skal Mynte have besøg af sin gamle veninde fra Østerbro i to uger, hvilket hun først glæder sig over, men snart finder sig udfordret af. For hvad vil en Københavner pige mene om Myntes nye -ikke så tjekkede- værelse med høj seng, i det hun selv kalder for en ”møgby”, og hvordan sørger hun for at hendes nye bedste veninde, føler sig godt tilpas i selskabet, med den gamle bedste veninde?

Bogen skildrer Myntes forsøg på at holde fast i sig selv, samtidig med, at hun gerne vil gøre alle andre tilfredse. Den omhandler dilemmaer, som at stå imellem andre og føle sig forkert. At blive holdt udenfor, gå med drenge, drikke alkohol og ville være populær, af og til, på bekostning af andres sårede følelser.

Bogen er letlæselig for aldersgruppen og giver stof til eftertanke på en relevant måde. Den lægger op til refleksion over den virkelige verdens sociale spilleregler, i en tid hvor man som helt ung, skal lære at finde fodfæste i en spirende identitetsdannelse.

Maskernes Hus
Lars Daneskov
96 s./ Kr. 199,95.
Gyldendal

Myntes Dagbog
Stine Stregen
142 s. / Kr. 129,95
Gyldendal

 

Seneste artikler

Foto: Bazoom AI.

Sådan forbereder du dig til vandreture på Island

Island er nok et af de flotteste steder på jorden, hvis man elsker udendørs eventyr. Fra store vandfald til vulkanske landskaber og gletsjere, byder Island på mange spændende vandreture. Men hvordan forbereder du dig bedst til vandreture Island, og hvordan får du den bedste oplevelse?

Marianne Wulff viser den røde vimpel, som »syfiksere« har lavet til Repair Café International, der kan fejre 15-års-fødselsdag til oktober. Opgaven var at designe og sy en vimpel, som symboliserer det danske flag og vores by Dragør. Vimplen skal hænges op til fødselsdagen i Haag sammen med vimpler fra andre Repair Cafe’er fra de deltagende lande. Foto: TorbenStender.

Mariannes kamp mod smid-væk-kulturen

Repair Cafe Dragør fejrer et år i Dragør. Initativtager Marianne Wolff ønsker at gøre op med en kultur om at smide væk og købe nyt, når noget er i stykker

 
 

Fik du læst?