Frisk luft, frodig natur, lyden af hestehove og tilfredse vrinsk. Det er stemningen, der møder patienterne fra de lukkede sengeafsnit på Rigshospitalet, når de til foråret inviteres til Kongelunden for at klappe, strigle, ride og muge ud hos Sofie Sønderups fire heste.
Af Pia Melander Guilbert
På en mark i Kongelunden står to heste. Det er Sorte og Chief, der lunter godmodigt omkring. I år kom de godt nok ikke til at ride fastelavn, men til gengæld får de fornemt besøg, når det snart bliver lidt varmere. Deres ejer, Sofie Sønderup har nemlig indgået en aftale med Søren Magnussen fra Region Hovedstadens Psykiatri: Patienter fra de lukkede sengeafsnit på Rigshospitalet, som har tilladelse til “udgang med følge”, kan til foråret komme ud og være sammen med hestene.
En hest på den lukkede
Måske så du DRs serie “Lys på den lukkede”, hvor Søren Magnussen fra region Hovedstadens Psykiatri fortalte om sit arbejde med at skabe et frirum for patienterne.
Søren Magnussen er fuld af ideer til, hvordan patienterne kan få en lille sprække af lys ind i en ellers mørk og svær tid. Han skaffer makeup, tøj, planter, og bands, der kommer og spiller for bare at nævne et par initiativer. Det vil Sofie Sønderup gerne støtte op om. Derfor har hun selv været besøg på den lukkede med en hest.
– Det var en kæmpe succes. Alle patienterne skulle hen og klappe. Flere havde historier om heste, og der blev skabt en god stemning mellem mennesker, der ikke rigtig kender hinanden. Derfor spurgte Søren, om det kunne lade sig gøre, at han og en anden medarbejder fremover kommer på besøg med en til to patienter ad gangen. Hvor ofte det bliver, ved vi ikke endnu, men intentionen er, at patienterne skal få en følelse af at gå til ridning, fortæller Sofie.
Udfordringer i barndommen gav lyst til at hjælpe
At hjælpe udsatte mennesker og dyr er noget, der generelt står Sofie Sønderups hjerte nært. Flere af sine heste har hun taget til sig, fordi de var misrøgtede andre steder, og du kender hende måske også som kvinden bag foreningen og facebookgruppen “Forsvunde personer.” Facebookgruppen har 92.000 medlemmer og “Forsvundne personer” hjælper politiet med at finde efterlyste personer i hele landet.
– Jeg har selv haft udfordringer i min barndom, hvor jeg ville have ønsket, at nogen hørte og hjalp mig. Det er nok en stor del af drivkraften i, at jeg prøver at gøre en forskel for andre, der har det svært, konstaterer Sofie, der arbejder som dyrepasser i en børnehave og derigennem kan se, hvor meget forbindelsen til dyr betyder for os mennesker:
– Der kan stå to børn og være rasende uvenner, men lige så snart man kommer hen med en kanin, glemmer de uvenskabet og retter fokus mod dyret, konstaterer Sofie.
Sofies to døtre deler hendes kærlighed til socialt udsatte Den ældste er snart uddannet social special pædagog og arbejder på bosteder. Hun og Sofies næstældste datter deltager også i projektet, hvor patienterne fra psykiatrien kommer på besøg.
– Vi glæder os alle tre meget, slutter Sofie.