Hjælp politiet – registrer dit overvågningskamera

Fra 15. marts bliver det obligatorisk for virksomheder, offentlige myndigheder og private aktører med særlig tilladelse at registrere deres videokamera i politiets kameraregister. Private borgere opfordres også til at lade sig registrere, men det er ikke et krav.

Arkivfoto: AmagerNyt

Af Pia Melander Guilbert

Skyderiet ved Krudttønden og sprængningen ved Skattestyrelsen. Det er nogle af de store sager, hvor politiet har fået hjælp til opklaringsarbejdet af kameraovervågning, men også i sager om tyveri, røveri og vold gør kameraoptagelser en forskel i efterforskningen. Derfor bliver det nu obligatorisk for både virksomheder og offentlige myndigheder, der overvåger gade, vej, plads eller lignende områder at registrere deres kamera i politiets kameraregister.

Får ikke direkte adgang

Overvågning opsat inden 15. marts skal være registreret senest 29. marts, mens overvågning opsat efter 15. marts skal registreres senest 14 dage efter opsætningen.

Jo flere kameraer, vi har registreret i systemet, jo hurtigere og mere effektivt kan vi bruge det i efterforskningen,” udtaler Henrik Sønderby, der er leder af Rigspolitiets nationale Efterforskningscenter. Han uddyber:
”Det er vigtigt at slå fast, at politiet ikke får direkte adgang til tv-overvågningen, fordi man registrerer sit kamera. Der er simpelthen tale om, at vi får et overblik over hvor i landet, der hænger overvågningskameraer, og hvem vi skal kontakte for at få udleveret optagelser, så vi hurtigt kan sikre sporene, hvis der er sket en forbrydelse i området. Registret sparer os kort sagt tiden ved at skulle afsøge området først for at finde ud af, om der hænger kameraer eller ej. Hvert minut kan tælle i en efterforskning, så det kan være vigtige minutter og timer, vi sparer, ved at have de oplysninger samlet i ét register.”

Får ikke direkte adgang

Registreringen af kameraer foregår på www.politi.dk, hvor du med ganske få klik og ved brug af NemID registrerer, hvor der er opsat kameraer.

”Vi har forsøgt at gøre det så enkelt som muligt at foretage kameraregistreringen. Har man flere kameraer på samme adresse, behøver man fx ikke at registrere hvert enkelt kamera. Men man skal som minimum foretage én registrering pr. adresse, hvor der findes overvågning” fortæller Henrik Sønderby og tilføjer, at loven ikke gælder privatpersoner, som for eksempel har opsat kameraer i deres indkørsel.

”Loven gælder for virksomheder, offentlige myndigheder og private aktører, herunder foreninger som fx boligforeninger eller trossamfund, som har fået særlige tilladelser til at hænge kameraer op af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse eller af sikkerhedsmæssige årsager. Vi vil fortsat meget gerne have at private borgere også registrerer deres kameraer, men det er altså ikke obligatorisk. Men jo flere kameraer vi har kendskab til, jo bedre kan vi gøre vores arbejde,” slutter Henrik Sønderby.

 
 

Seneste artikler

 
 
 

Fik du læst?