Et alien-kys i en Facebooktråd..

Hele 57 procent af danskerne afholder sig fra at ytre sig i den offentlige debat på sociale medier, fordi de synes, der er en hård tone. Det viser en ny undersøgelse. Som administrator i en Facebookgruppe med 14.000 medlemmer genkender jeg lyden af bølger, der går for højt (ikke kun fordi, gruppen udgøres af borgere i en havneby).

Det er forskelligt, hvordan jeg håndterer det. Nogle gange sætter medlemmerne hinanden på plads på en god måde, og så behøver jeg ikke at gøre noget. Andre gange føler jeg mig lidt som gårdvagten i en folkeskole. Det er bare voksne menneskers konflikt, jeg skal blande mig i.

Der er brok, og der er grimt sprog. Nogle gange begge dele. En del af brokket er egentlig bare et udtryk for engagement. Når nogen for eksempel bliver vrede over forandringer i lokalmiljøet, er det jo fordi, de holder meget af deres by.

I det grimme sprog gemmer sig ofte det paradoks, at man fremstår dum, mens man påpeger, at andre er dumme. Det er kikset. Det skal væk, og jeg har set en del beviser på, at ingen bryder sig om at blive skrevet grimt til, heller ikke dem, der selv skriver grimt. Faktisk er det ofte dem, der anmelder andres kommentarer for ikke at overholde den gode tone.

Et Alien-kys…

For nyligt var der en tråd i gruppen, hvor alle stort set skrev grimt til hinanden, selvom emnet var vigtigt nok. ”Det var dog utroligt”, tænkte jeg  – og var åbenbart i gårdvagt-humør den dag. Jeg lavede følgende kommentar, skrevet fra min telefon:

”Der er en del deltagere i tråden, der lige skal mindes om at overholde god tone. I ved godt selv, hvem I er. Man kan jo sagtens mene noget om et emne eller opleve det forkerte i et udsagn  – uden at kritisere andre menneskers personlighed. Forestil jer, I stod over for en kollega. Så ville I aldrig tale sådan.”

Jeg havde følelsen af at have lavet det perfekte opslag, mens jeg spændt ventede på reaktionerne. Ville det være bifald eller brok? Der kom ikke en eneste

Var det virkelig lykkedes mig at sætte hele banden på plads? Så opdagede jeg, hvad der mere sandsynligt var stopklodsen: På en eller anden måde var jeg efter kommentaren kommet til at tilføje et alienkys.

Seneste artikler

 

Fik du læst?